Детските градини вече могат да са на първия етаж в жилищни сгради

Заведенията могат да са с по-малки размери и неправилни форми, пише в новата наредба

Детските градини вече могат да са на първия етаж в жилищни сгради

Снимка: Архив/Economic.bg

Детските градини вече могат да се разполагат на първия етаж в жилищни сгради. Това стана възможно, след като днес беше обнародвана в Държавен вестник наредбата, регулираща тази дейност. В профила си във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари на регионалния министър за промяната, тъй като според нея така ще има повече места за нови детски градини.

Според новите текстове се допуска в полуподземния или подземния етаж да бъдат разположени обслужващите помещения, които да са в пряка връзка с помещенията на детското заведение.

Условието да има такива обекти в жилищни сгради е да се спазват всички здравни, противопожарни и образователни нормативни изисквания за осъществяване на тази дейност.

„По мое настояване, за по-голяма сигурност на децата, се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1.6 м, а сега изискването е 1.6 м да е минималната височина на оградата“, казва още Фандъкова.

Освен това, с новите текстове в наредбата се позволява строителство на детски градини с по-малки и неправилни форми.

„В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля“, написа Фандъкова.

Коментари: 0