Дивите пчели в Европа са застрашени, сочи проучване на ЕС
Почти 10% от общо 2 000 вида европейски диви пчели са застрашени от изчезване, сочи ново научно проучване

~ 1 мин.
Почти 10% от общо 2 000 вида европейски диви пчели са застрашени от изчезване, сочи ново научно проучване, публикувано на 19 март. Това е първото проведено изследване на популацията на дивите пчели в Европа, които са малко познати в сравнение с домашните видове, но са също толкова значими за опрашването на културите.
Оценката от проучването е публикувано като част от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), Европейски червен списък на пчелите и Проект за състоянието и тенденциите на опрашителите в Европа (STEP).
То е направено със съдействието на Европейската комисия и изпълнителният орган на Европейския съюз. "Докладът показва, че 9,2% от европейските диви пчелни видове са застрашени от изчезване, а други 5,2 от тях най-вероятно също ще бъдат застрашени в близко бъдеще", съобщават от ЕК.
От Международния съюз за опазване на природата заявяват, че изследването доказва спешната нужда от инвестиции в научни изследвания, които да работят срещу изчезването на дивите пчели.
Оценката от проучването е публикувано като част от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), Европейски червен списък на пчелите и Проект за състоянието и тенденциите на опрашителите в Европа (STEP).
То е направено със съдействието на Европейската комисия и изпълнителният орган на Европейския съюз. "Докладът показва, че 9,2% от европейските диви пчелни видове са застрашени от изчезване, а други 5,2 от тях най-вероятно също ще бъдат застрашени в близко бъдеще", съобщават от ЕК.
От Международния съюз за опазване на природата заявяват, че изследването доказва спешната нужда от инвестиции в научни изследвания, които да работят срещу изчезването на дивите пчели.
Учените подчертават, че именно дивите пчели играят "съществена роля за опрашването на културите."
От ЕК заявяват, че 84% от основните култури, отглеждани за консумация от хората в Европа изискват опрашване от насекоми, за да се подобри качеството на продуктите и добива.
От ЕК заявяват, че 84% от основните култури, отглеждани за консумация от хората в Европа изискват опрашване от насекоми, за да се подобри качеството на продуктите и добива.