До 50 години починалите ще са повече от живите във Facebook

И е важно как ще се запази тяхната информация

До 50 години починалите ще са повече от живите във Facebook

Снимка: Pixabay

956 ~ 2 мин. четене
В рамките на следващите 50 години ще има повече профили на починали хора във Facebook, отколкото на живи, според ново проучване. Миналата седмица Карл Охман и Дейвид Уотсън от Интернет института на Оксфордския университет публикуваха доклад, който предвижда, че броят на профилите на починали хора ще надхвърли броя на профилите на живите в социалната мрежа до 2070 г.. И това се основава само на текущите цифри на потребителите във Facebook.

Ако социалната мрежа продължи да расте със сегашните си темпове от 13% годишно, броят на "мъртвите профили" във Facebook ще достигне 4.9 млрд. до края на века. За сравнение, Facebook обяви, че има 2.38 млрд. потребители, които са активни на сайта поне веднъж месечно.

Но авторите казват, че целта на доклада е да повдигнат въпроса как тези данни ще бъдат запазени за бъдещите поколения.

"Резултатите трябва да се тълкуват не като прогноза за бъдещето, а като коментар за настоящото развитие и възможност да се оформи бъдещето, към което се насочваме", каза водещият автор Охман. "Facebook е само пример за това, което очаква всяка платформа с подобна свързаност и глобален обхват", добавя той.

Съавторът Дейвид Уотсън, който също е докторант в британския университет, добавя: "Никога досега в историята не е имало толкова голям архив на човешкото поведение и култура на едно място в нашата история. Ето защо е важно да гарантираме, че достъпът до тези исторически данни не се ограничава само до една фирма с нестопанска цел. Важно е също така да се гарантира, че бъдещите поколения могат да използват нашето цифрово наследство, за да разберат историята си."

Уотсън предлага Facebook да покани историци, архивисти, археолози и специалисти по етика, за да помогне за запазването на тези данни.

"Идеята не е само за намиране на решения, които ще бъдат устойчиви за следващите няколко години, но вероятно за много десетилетия напред," казва Уотсън.

Понастоящем Facebook позволява на потребителите да "запазят паметта" на акаунт, ако човек, когото познават, е починал. По този начин профилът се запазва, но никой не може да влезе в него. Facebook също позволява на членовете на семейството да проверяват профила на любимия си човек, след като почине, ако изберат такава опция.
Коментари: 0