До края на 2018 г. пчеларите ще получат 2.4 млн. лв. по „де минимис“

Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията

До края на 2018 г. пчеларите ще получат 2.4 млн. лв. по „де минимис“

Пчеларите ще получат държавна помощ „де минимис“ в размер на около 2.4 млн. лв. Това стана ясно на среща между зам.-министрите на земеделието Цветан Димитров и д-р Лозана Василева с представители на пчеларски организации.

Преди да бъдат пуснати средствата трябва да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие“. От ведомството пишат, че пчеларите ще получат парите до Нова година. Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията.

Помощта „де минимис“ ще бъде дадена за пчелини с от 20 до 200 кошери. В условията за отпускането й няма да се включва ангажимент за запазване на пчелните семейства с цел през пролетта стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период.

Обсъдено е за следващата финансова година според възможностите на бюджета да се търси и възможност за целева кредитна линия, която да подкрепи пчелари, които са в преход към биологично производство.

На срещата е обявено и, че предстоят да бъдат направени проверки на пчелините у нас според анализа на риска от служители на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.

Коментари: 0