Доларът на 3-годишно дъно спрямо еврото

Щатските акции достигнаха нови исторически върхове, докато някои от най-големите компании изкараха отлични финансови данни за последното тримесечие на изминалата година

Доларът на 3-годишно дъно спрямо еврото

Снимка: Pixabay

В последния ден от търговската седмица доларът се понижи до тригодишно дъно спрямо еврото, след като единната валута натрупа печалба вследствие на очакванията, че ЕЦБ може да намали програмата за парични стимули. Валутната двойка EUR/USD поскъпна с 1.38%, като се очаква възходящото движение да продължи над 1.22. 

Щатските акции достигнаха нови исторически върхове, докато някои от най-големите компании изкараха отлични финансови данни за последното тримесечие на изминалата година. Индустриалният индекс Dow Jones добави 228.46 пункта до 25803.19 със следваща цел достигане на 26000. Най-добрата компания от списъка на индекса беше J.P.Morgan, която поскъпна с 1.7 на сто. S&P 500 също достигна до рекордно ниво от 2786.24 с ръст в енергийния сектор, който беше подкрепен от високата цена на петрола. 

Акциите на Amazon поскъпнаха с 2.2% и за първи път се изкачиха над $1300, което помогна на индекса Nasdaq да напредне с 0.7% до 7261.06 пункта. 

Позитивните нагласи обхванаха и търговията на стария континент, като немският индекс DAX добави 0.32% до 13245 пункта, а FTSE 100 се изкачи до 7778.64 пункта. 

Цената на златото поскъпна до 4-месечен връх в резултат на слабия долар, който изостана спрямо основните си конкуренти. Ценният метал се търгуваше при 1338 долара за тройунция. 

Думите на петролния министър на Русия, че все още няма баланс между търсенето и предлагането на петрол, подействаха стимулиращо върху цената на суровината, която поскъпна до 64.37 долара за барел, докато сортът Брент поскъпна с повече от 1% до $69.80.

Денят на Мартин Лутър Кинг

Във връзка с празничното честване на „Деня на Мартин Лутър Кинг“, което се провежда на третия понеделник от месец януари, щатските борси за търговия ще останат затворени през целия ден, а някои финансови инструменти ще бъдат със съкратено работно време. 

Коментари: 0