Доларът поскъпна след изявлението на Денис Локхарт

Златото продължава да бъде под натиск заради силата на долара

Доларът поскъпна след изявлението на Денис Локхарт
188 ~ 2 мин. четене

Доларът поскъпна спрямо еврото и йената във вторник, след като президентът на Фед-Атланта Денис Локхарт, изрази подкрепата си за увеличение на лихвения процент през септември.

Доларът се разменяше за 124.44 йени, след като се отдалечи от дъно на 123.80. Еврото леко поевтиня до 1.0866.

Локхарт, който тази година ще участва в гласуването на Федералния комитет по отворените пазари, заяви, че ще е необходимо „значително влошаване” на икономиката, за да не подкрепи идеята за повишение през септември.

След три дни на рязък спад, възвръщаемостите на американските правителствени облигации се повишиха поради коментарите на Локхарт, подкрепяйки долара.

Доларовият индекс се задържа близо до 2-седмичен връх на 98.002.

Австралийският долар също бе сред валутите, които се радваха на подкрепата на биковете. Озито получи голям тласък във вторник, след като Резервната банка на Австралия смекчи призива си за по-слаба валута.

Австралийският долар се разменяше за 0.7363, поскъпвайки с 1,3% и оставайки малко под 2-седмичния връх на 0.7428.

Новозеландският долар обаче се придвижи в обратната посока, реализирайки пети пореден ден на загуба.

Кивито изгуби 0,3% до 0.6533, доближавайки 6-годишното дъно на 0.6498, пробито в края на юли, след спада в международните цени на млякото.

Млечният сектор генерира над 7% от БВП на Нова Зеландия и ценовите колебания там оказват силно влияние върху местната валута.

Златото продължава да бъде под натиск поради силата на долара

Златото се оттегли от интрадневните върхове, достигнати във вторник, след като доларът поскъпна, а президентът на Фед- Атланта, който ще гласува при решението на Федералния комитет по отворения пазар относно повишението на лихвения процент, заяви, че е готов да подкрепи увеличението.

Платината достигна най-ниската си стойност за последните 6- и половина години, а паладият най-ниската си стойност от края на 2012 г., поради свръхпредлагане и слабо търсене на автокатализатори.

Цената на златото падна от върховете, след като президентът на Фед-Атланта, Денис Локхарт, заяви, че е необходимо „значително влошаване” в икономиката на САЩ, за да не подкрепи повишението на лихвения процент през септември.

Спот златото поскъпна с 0,2% до 1 086.78 долара за тройунция, оставайки близо до дъното от 24 юли на 1 077, което е и най- ниската цена на метала от февруари 2010 г. до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 0,1% до 1 090.70 долара за тройунция.

Доларът поскъпна с 0,4% спрямо кошница от валути.

Следващият пазарен фокус ще бъде оповестяването на данните за неселскостопанската заетост в петък.

Един подобряващ се пазар на труда може да засили долара допълнително и да предизвика нови спадове при нелихвоносните активи като златото, което изгуби почти 7% през юли.

Индустриалните благородни метали останаха слаби. Платината достигна най- ниското си ниво от февруари 2009 г. до сега на 940.50 долара за тройунция, докато паладият достигна почти 3-годишно дъно на 586.33 долара за тройунция.

Спот среброто поскъпна с 0,3% до 14.56 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg