Доларът ще е големият губещ, който и да спечели изборите в САЩ

Ето и основните фактори, които се очаква да повлияят на американската валута в дългосрочен план

Доларът ще е големият губещ, който и да спечели изборите в САЩ

Снимка: Unsplash

3098 ~ 2 мин. четене

Дългосрочното състояние на очукания долар е малко вероятно да се подобри, независимо кой спечели президентските избори в САЩ днес, твърдят инвеститори и анализатори пред Reuters. Въпреки неотдавнашния си скок спрямо кошницата с основни световни валути, той все още е с около 9% под най-високите си стойности през март и е напът да завърши най-лошата си година от 2017 г., обременен от очакванията, че основните лихвени проценти в САЩ ще останат близки до историческите минимуми в продължение на години.

Президентски избори в САЩ

Много участници на пазара вярват, че победата на Джо Байдън – понастоящем лидер в социологическите проучвания – и потенциалният му демократичен размах вероятно ще натежат допълнително върху американската валута. Причината са очакванията, че бившият вицепрезидент ще отвори вратата за политики, които инвеститорите разглеждат като негативни за долара.

От друга страна, още четири години президентство на Доналд Тръмп може да донесе по-неясно бъдеще за долара. Въпреки че продължаването на войнствения подход на сегашния държавен глава към Китай вероятно ще засили привлекателността на долара като убежище, тези печалби може да надделеят над фактори като отрицателните лихвени проценти по дълга на най-голямата икономика в света, твърдят анализатори.

Проучване на Reuters миналия месец показва, че средната прогноза на анализаторите е еврото да се повиши до 1.21 долара в следващата година. Към днешна дата това мнение е набрало около 4% по-голяма популярност. 

Ето някои от основните фактори, които се очаква да повлияят на долара в дългосрочен план:

Лихвите

В продължение на години сравнително високите лихвени проценти в САЩ спрямо други развити страни подкрепяха долара, като го правеха по-привлекателен за инвеститорите, търсещи доходност. Това предимство на доходността обаче се сви през 2020 г., когато Фед намали лихвените проценти в борбата с икономическите последици от пандемията и се ангажира да ги запази на исторически минимум в продължение на години.

Реалната доходност по дълга

Реалната или коригирана с инфлацията доходност по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ падна под нулата през 2020 г. на фона на пандемията. Това намалява привлекателността на долара и подхранва тази на всичко останало – от акции до злато. Анкета на Reuters от септември месец показва, че анализаторите очакват доходността да нарасне до 0.93% за 12 месеца, което е около половината от очакваната средна инфлация и предполага отрицателна реална възвръщаемост през следващата година.

Къси позиции

Късите позиции или т. нар. шортване, т.е. инвестиране в спада на долара, достигнаха 26.46 млрд. долара на фючърсния пазар миналата седмица, след като удариха 9-годишен връх от 34.07 млрд. долара през август.

Докато тази къса позиция отразява негативните настроения, въртящи се около долара, тя също може да стимулира печалбите, ако промяна в ситуацията принуди инвеститорите да затворят позициите си.

Несигурността около оспорваните избори може да бъде едно такова събитие. Някои анализатори смятат, че победа на Тръмп или разделено правителство – което може да доведе до по-малък или забавен пакет от фискални стимули – е друго подобно. Победа на сегашния президент е възможно първоначално да се приеме добре от долара, но все пак

пазарът не бива да е цена за геополитическата нестабилност и търговски войни“, коментират анализатори в TD Securities в бележка до клиентите си.

Резервна валута

Тръмп се противопостави на силния долар през по-голямата част от своя мандат, оплаквайки се, че това дава на други държави несправедливо конкурентно предимство в търговията. Въпреки че ускорените фискални разходи, очаквани при потенциално президентство на Байдън, може да тежат на долара, някои считат, че липсата на конфронтация между демократа и други държавни глави по въпроси за външната политика може да засили привлекателността на американската валута като резервна.

Подкрепи Economic.bg