Домусчиев: Решението за износ на ток е грешка

Ще стимулираме чуждите енергетики, а в пиковите часове ще се налага да купуваме от Гърция

Домусчиев: Решението за износ на ток е грешка
3731 ~ 2 мин. четене
Решението да се възстанови износът на ток е грешка, която ще се отрази на бизнеса. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев през БНТ тази сутрин. Припомняме, вчера следобед държавата отново даде зелена светлина за експорт, след като заради пиковото потребление в студените дни наложи забрана.

"Още в понеделник входирахме писмо до премиера Огнян Герджиков и до енергийния министър Николай Павлов, защото износът на ток ще се отрази така, че на борсата цената ще скочи отново. Ще стимулираме чуждите енергетики, а в пиковите часове ще се налага да купуваме от Гърция, както и вчера се случи. Това е наша електроенергия, която ние ще си купуваме обратно на много по-високи цени. Далаверата е проста. Няколко човека, търговци на електроенергия, с по един компютър в офиса, без инвестиции и рискове, живеят на наш гръб", обясни Домусчиев.

"Това са ясни схеми, чрез които някои си живеят на наш гръб. КРИБ представлява голяма част от българския бизнес и е важно да бъдем конкурентоспособни. Това става и с помощта на хора от енергетиката. А лошото е, че не виждам някой от прокуратурата да взима мерки", добави той. 

"Търговци на електроенергия стоят зад цялата тази работа, но трябва разследване на износа", смята Домусчиев.

Относно концесиите, той заяви, че се нуждаем от модерен закон, който да бъде в полза на държавата.

"Докато нямаме модерен закон, няма как да се изпълняват проекти с концесия. Законът отиде в кошчето за боклук. Ами ако има желаещи да строят и на държавата ѝ излиза по-евтино, с конкурсна програма разбира се, защо да не може? Например социални домове и неща, за които държавата няма средства."

България изнася квалифицирана работна ръка, а в същото време тук имаме затруднения, допълни шефът на КРИБ. "Бъдещето е да разчитаме на частни партньорства", смята той. 

Председателят на КРИБ категорично заяви, че ще се противопоставят на изграждането на мега ядрени проекти и "големи шлемове". "С изграждането на такива проекти се натоварват НЕК и БЕХ и всичко рефлектира върху бизнеса. Ако някой иска да изгражда ядрена централа, нека да намери частни инвеститори. Ако държавата започне да налива милиарди в такива проекти, ние ще се противопоставим категорично и може да организираме протести", коментира Домусчиев.
Подкрепи Economic.bg