Доналд Тръмп оставя Америка на ръба на пропастта

Той развихри икономиката още преди коронавирусът да започне да я дави

Доналд Тръмп оставя Америка на ръба на пропастта

Снимка: БТА

От търговски войни до намаляване на данъците, от свръхниска безработица до рекордни нива на фондовите пазари и голяма вражда с председателя на Федералния резерв – президентът на САЩ Доналд Тръмп развихри американската икономика още преди коронавирусът да я бутне до ръба на пропастта.

Как да обобщим последните четири години за най-голямата икономика в света?

Отговорът щеше да бъде коренно различен преди година. Ако върнем лентата 12 месеца назад, ще видим, че американската икономика сякаш се е подредила повече от добре – със стабилен растеж, ниска безработица, ниска инфлация и нарастващи заплати. Тръмп може да е ненавиждал Фед, но в крайна сметка републиканският президент и централната банка на САЩ постигнаха примирие, което подсигури десетилетие на растеж и доведе до 50-годишно дъно на безработицата.

Пандемията обаче промени всичко това и вероятно ще остави някои дълбоки икономически белези. Милиони хора загубиха работата си и от месец март насам ежеседмично се регистрираха в бюрата по труда.

Намаляването на данъците и дефицитните разходи доведоха до икономически растеж, дори по-висок от очакваното. Той обаче се сви, когато търговската война започна да мачка световната търговия и достигна почти до нула вследствие на удара от пандемията. 

Семената на „деглобализацията“ може да са били хвърлеи много преди победата на Тръмп през 2016 г., но както показа дебатът за Brexit, той не бе единственият политик, яхнал вълната.

Готовността му да използва едностранни мита и да се бори не само с противници като Китай, но и привидни съюзници като Германия, разтърси световния търговски ред. Той все пак завърши мандата си с рекорден търговски дефицит в САЩ, може би неизбежен поради пандемията. Но някои от притесненията му успяха да намерят почва и в други страни, например относно слабото прилагане на правилата на интелектуалната собственост в Китай.

Тръмп сочеше Уолстрийт като показател за президентството си и не пропускаше да отбелязва новите рекорди с публикации в Twitter. Както и да обвинява за всякакви спадове Фед, наред с други предполагаеми злодеи.

Преди пандемията печалбите и цените на акциите се подхранваха от някои действия на Тръмп, като намаляването на корпоративния данък и дерегулацията. Тази комбинация бе добре съчетана с продължаващия икономически растеж, но след избухването на COVID-19 не е съвсем ясно защо книжата растат толкова. Ролята на Фед обаче изглежда голяма, тъй като централната банка обещава ниски лихвени проценти за много години напред и наводни икономиката с пандемична помощ. 

Това ли беше най-доброто в икономическата история на Съединените щати?

Както при много неща за Тръмп, отговорът зависи от това на кого е зададен въпросът. Зависи и от това дали референтната рамка е свързана с краткосрочни резултати или дългосрочни въпроси за устойчивост. Например тези за рекордния връх на държавния дълг, натрупан за финансиране на данъчни облекчения и кризисни стимули, както и за справедливостта и качеството на околната среда например.

Отвъд икономиката обаче Тръмп приключва бурното си президентство, оставяйки една дълбоко разделена нация. Напрежението е нажежено до най-горещата си точка от Гражданската война насам. А щурмът над Капитолия обобщи красноречиво изминалите четири години от неговия мандат, през които той безмилостно подклаждаше различията чрез расистки език и конспиративни теории.

Коментари: 0