Dow Jones отново е над 25 000 пункта

Индексът Nasdaq достигна нов рекорд, воден от технологичните компании

Dow Jones отново е над 25 000 пункта

Снимка: Pixabay

Търговията през изминалия ден изкара световните индекси на зелена територия, след като доходността по ДЦК на САЩ отново се покачи. 10-годишните ДЦК, които се използват за бенчмарк  достигнаха 2.98% което стимулира търговията с рискови активи. Индустриалният индекс Dow Jones напредна с 346.31 пункта и така отново се изкачи над границата от 25000 пункта до 25146.39. За това допринесе поскъпването на компанията Boeing с 3.2 на сто. J.P Morgan и Goldman Sachs също се наредиха сред най-големите печеливши от състава на индекса. S&P 500 добави 0.86% до 2772.35 пункта, като едни от най-търгуваните акции бяха на финансовите компании, които повишиха стойността на сектора с 1.9%. Индексът Nasdaq Composite достигна до нов рекорден връх и завърши деня при ниво от 7689.24 пункта.

Чувствително повишение имаше и на европейските ДЦК , след като се заговори, че ЕЦБ може да прекрати програмата си за изкупуване на активи. Това върна оптимизма на инвеститорите, което изпрати водещия индекс DAX до 12830.07 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се повиши с 1/3 от процента до 7712.37 пункта.

На валутните пазари преобладаваше смесена търговия, като щатският долар изгуби позиции прямо основните си конкуренти -  еврото и британската лира. Слабата подкрепа на щатската валута се обяснява с търговското напрежение около страната и очакваното решение на Федералния резерв за основния лихвен процент идната седмица.

Цената на златото задържа позициите през деня и завърши деня без промяна, докато среброто поскъпна с 0.10% до $16.67. Щатският лек суров петрол понижи цената си до 65 долара за барел, след като изненадващо запасите в САЩ се увеличиха, а Саудитска Арабия и други големи производители може да увеличат добива на нефт. От друга страна, сортът Брент продължи да поскъпва с повече от процент до $75.78.

Доналд Тръм среща Шинзо Абе

Ден преди срещата на лидерите от Г-7 президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия японски колега Шинзо Абе имат среща, на която вероятно ще обсъдят търговските отношения между страните. Събитието ще бъде внимателно анализирано и може да доведе до засилване на волатилността на пазарите.        
    
Инструмент на фокус - Fitbit

След като компанията пусна в продажба последния си модел „умен часовник“ Versa, акциите на компанията се изстреляха с бързо темпове. Консолидацията около $5 образува формация „Глава и рамене“, която даде добра възможност за вход в дълга позиция при пробив на вратната линия около $5.25. Очакваме възходящото движение да продължи до нивото на съпротива около $7, откъдето да започне прибиране на печалбите и корекция на цената. При задържане над цена от $5.50 всяка корекция би била възможност за покупка на акциите с краткосрочна цел от $7 и дългосрочна от $13.

USD/CHF

Валутната двойка се намира във фаза на корекция, след като в началото на май възходящото движение пробив над психологическата граница от 1.00. Текущото ниво среща съпротива от нивата на Фибоначи и може да очакваме отскачане от 0.9858 и пробив над горната граница на канала. За потвърждение на сигнала за покупка трябва да се изчака възходящо пресичане на индикатора Стохастик и да се внимава за появата на фалшив пробив и рязко връщане на цената. Пробив под 23.60% от Фибоначи ще задълбочи корекцията до 0.9736.

OilUK

Дългосрочното поскъпване на петрола сорт Брент до 80 долара за барел доведе до прибиране на печалбите и корекция на цената до 50 периодната средна. Очакваме възстановяване на движението след пробив на тренд линията около $76.80 и тест на локалния максимум. Засилване на движението във възходяща посока може да има при покачване на индикатора CCI над сигналната линия 100. Пробив под периодната средна ще насочи цената към зоната на подкрепа около 70 – 71.40.

CAC40

Френският индекс на два пъти отскача от 50 периодната средна, която действа като ниво на подкрепа, но стойностите на индикатора MACD продължават да показват падащ пазар. Това ни кара да смятаме, че вероятно ще видим образуване на по-нисък връх, последван от корекция към психологическото ниво от 5000 пункта. Пробив под подвижната средна и локалния минимум при 5380 ще ни дадат възможност за продажба на индекса.

...

Коментари: 0