Духът на Давос: Какво представлява Световният икономически форум

50 години след създаването му

Духът на Давос: Какво представлява Световният икономически форум

Клаус Шваб, вляво, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, слуша германския канцлер Ангела Меркел, показана на видеоекран

Снимка: БТА

Какво представлява Световният икономически форум (WEF) и защо вече над половин век лидери от цял свят продължават да се събират всяка година в алпийското градче Давос в Швейцария? През последните пет десетилетия той отразява ключовите събития от световната история – от падането на Берлинската стена до възхода на икономическата глобализация и климатичните промени. 

Събитието възниква с идеята да подпомогне европейския бизнес, но с времето се превръща в платформа за разплитане на международни конфликти. Първият „Европейски форум за управление“ се провежда в Давос, Швейцария през февруари 1971 г., но с времето мащабите му се разрастват. А целта скоро става много по-голяма – търсене на решения за подобряването на състоянието на света. 

Организацията е създадена от професора по икономика Клаус Шваб, швейцарец с германски произход. Първоначалната му цел преди половин столетие е чрез форума да представят новите мениджърски практики, прилагащи се успешно по онова време в САЩ, като така

европейският бизнес да се изправи пред предизвикателствата на международния пазар.

Чрез форума икономистите се надяват да повишат конкурентоспособността на европейските предприятия и като цяло на европейската икономика, за да може тя успешно да се съревновава с американските и световни съперници в периода на следвоенната икономическа доминация на САЩ.

Задачата не е лесна, но интересът е огромен. На онази първа среща през 1971 г. се включват около 440 участници от над 30 страни. Постепенно ежегодният форум в Давос става най-популярното събитие, организирано от фондацията. 

Промяната на фокуса на организацията от конкретно мениджърски към икономически и социален се случва естествено в хода на световните събития. През 1973 г. се разпада Бретън-Уудската система, известна още като „златно-доларовия стандарт“. Същата година избухва и 4-ата арабско-израелска война, известна още като Войната от Йом Кипур. Така на случилата се непосредствено след това среща през 1974 г. за пръв път участие взимат и политически лидери, а темите от строго корпоративни се обръщат към сферата на политиката и глобалната икономика.

Постепенно с годините политическите лидери започват да гледат на форума като на неутрална платформа, където могат да разговарят и да изгладят противоречията си. Така WEF се превръща в трамплин за разрешаване на конфликти. Примерите са много, а някои от по-ярките са: 

  • Декларацията от Давос, която Гърция и Турция подписват през 1988 г. и с която избягват война помежду си.
  • По време на срещата през 1992 г. пък президентът на Южна Африка Фредерик Вилем де Клерк се среща с Нелсън Мандела и вожда Мангосуту Бутелези, което е първото им съвместно появяване извън Южна Африка.
  • На годишната среща през 1994 г. израелският министър-председател Шимон Перес и председателят на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат постигат предварително споразумение за Газа и Йерихон.

Във фондацията членуват 1000 компании, които имат основно влияние за развитието на световната икономика. Те са сред водещите в своята индустрия или държава и играят важна роля за бъдещето на региона или отрасъла. От 2005 г. всяка членка заплаща основна годишна такса от 42 000 швейцарски франка, както и 18 000 за годишна такса за срещи, покриваща участието на главния изпълнителен директор на форума.  

Духът на Давос

Проф. Шваб избира курортния швейцарски град Давос за дом на годишните срещи на WEF, тъй като мястото въплъщава представата за бягство от ежедневието. Сгушен между планините, курортът дава уют на световните лидери, натоварени да решават глобалните проблеми. „Духът на Давос“ е отношение на откритост и сътрудничество, което задава тон на ежегодните събирания и до днес.

Срещите там...

... се провеждат традиционно всяка година в края на януари и събират на едно място хора от висшето управленско ниво на компаниите членки, както и избрани политици, представители на неправителствени организации, религиозни водачи и журналисти.

Традиционно около 2200 участници се събират за общо 5 дни и присъстват на над 200 различни събития от основната програма, като различните участници взимат участие в различни събития. За първи път през 2021 г. обаче той се провежда онлайн под надслов „Решаваща година за възстановяване на доверието“, а швейцарското градче Давос ще остане необичайно празно на фона на продължаващата пандемия от COVID-19.

Коментари: 0