Две зелени храни, за да останем слаби

Те предотвратяват \"йо-йо\" ефект след диета

Две зелени храни, за да останем слаби
3854 ~ 1 мин. четене

Много често след диета бързо връщаме изгубените килограми. Но две зелени храни може да помогнат срещу т-нар. "йо-йо" ефект от възстановяване на теглото след отслабване. Това са магданозът и целината. 

Качването на килограмите след диета може да се дължи на бактерии в храносмилателната система. Докато отслабваме, свикналите на мазнини микроорганизми се чувстват дискомфортно, но не напускат територията си.

Затова, когато започнем да се храним нормално, те не могат да се наситят на любимите си мазнини и покрай тях по-лесно напълняваме. Всъщност тези "лоши" бактерии унищожават естествените съединения в храната ни, които улесняват горенето на мазнините.

Този ефект може да бъде неутрализиран с напитки, богати на вещества, които се съдържат в плодове и зеленчуци. Това са флавоноидите, които насърчават клетките да изгарят мазнините, а не да ги натрупват, сочи ново изследване на израелски учени, цитирано от в. "Дейли мейл".

Едното от тези съединения - апигенин, е характерно за магданоза, целината, кервиза и чая от лайка. Другото - нарингенин, се среща в грейпфрута, портокалите, доматените люспи и водната мента.

Израелските учени са работили с мишки, но са убедени, че откритието им важи и за хората. Когато те им давали много флавоноиди, така че бактериите в храносмилателната им система да не могат да ги погълнат, животните напълнявали по-малко след спиране на диетата за отслабване.

Подкрепи Economic.bg