ЕК окончателно одобри ваксината на Pfizer

Това е много добър начин да завършим тази трудна година, обяви Урсула фон дер Лайен

ЕК окончателно одобри ваксината на Pfizer

Снимка: БТА

992 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия се движи с дни по-бързо от очакваното и още днес одобри коронавирусната ваксина на BioNTech и Pfizer – само часове след положителна препоръка от Европейската агенция по лекарствата. Това е първата ваксина срещу COVID-19, разрешена на пазара в ЕС.

Днес извървяхме важна стъпка към европейския успех. Одобрихме първата безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19. Скоро ще се появят още ваксини. Дозите от одобрената днес ваксина ще бъдат достъпни едновременно за всички страни от ЕС при едни и същи условия. Това е много добър начин да завършим тази трудна година и най-накрая да започнем да обръщаме страницата за COVID-19“, обяви на специален брифинг председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Първоначално Комисията беше заявила, че ще отнеме два дни, преди да може да подпечата положителна препоръка на ЕМА за условно разрешение за пускане на ваксината на пазара. В крайна сметка обаче успя да съкрати процеса на консултации със страните членки, обясни служител на ЕК.

BioNTech и Pfizer подадоха официално заявление за разрешение за търговия на 1 декември. Последва анализ на техните данни в „текущ преглед“, извършен от Европейската агенция по лекарствата, считано от 6 октомври. Благодарение на този непрекъснат преглед агенцията успя да оцени много бързо заявлението. Тази процедура, специално предназначена за извънредни ситуации, позволява възможно най-бърза оценка, като същевременно гарантира, че всички изисквания по отношение на безопасността, ефективността и качеството на ваксината са подложени на цялостен и задълбочен преглед.

Ваксината ще може да се използва при лица над 16 години.

Планът е пратките с препарата да напуснат белгийските складове „в рамките на следващите дни“, като много европейски държави очакват да започнат ваксинация на 27 декември. Предвижда се разпределението на всички поръчани 200 млн. дози да приключи до септември 2021 г. Комисията и държавите членки работят за активирането на допълнителни 100 млн. дози.

Подкрепи Economic.bg