Белгийското градче, от което зависи бъдещето на света

Там ще се прави една от ваксините с потенциал да извадят света от COVID пандемията

Белгийското градче, от което зависи бъдещето на света

Снимка: Pfizer

Антония Симова Автор: Антония Симова

Бъдещето на света зависи от белгийско градче – толкова малко, че паркингът му е „сърцето на града“.

Това е Пюрс, град с население от 17 хил. холандско говорящи души. Там американската компания Pfizer ще произвежда коронавирусна ваксина, която създаде заедно с германската компания BioNTech. На техния фармацевтичен продукт в момента се гледа с голяма надежда, че може да се окаже едно от ключовите решения за излизане от пандемичната блокада по света. 

В Белгия малкият град е познат със своята силна бира Duvel (от холандски – дявол, бел.р.). Заради вниманието върху Pfizer в момента Коен Ван ден Хювел, кмет на града  от 24 г., получава куп медийни запитвания – от норвежката национална телевизия до британския Daily Mail, разказва Politico.

През 19. век градът е просто земеделска земя, която се усеща като „края на света“ заради своята отдалеченост, според кмета. Това се променя към средата на 20 век, когато Пюрс е свързан с пристанищния град Антверпен посредством влак и редица нови пътища. Благодарение на това сега той се намира между летището в Брюксел и пристанището на Антверпен.

Благодарение на тези инвестиции можете да изнасяте продукти от тук с кораб и самолет по доста бърз начин, което е основен актив, ако произвеждате нещо, което се изнася в световен мащаб“, обяснява Ван ден Хювел.

Още през миналия век белгийското правителство лансира поредица от закони, за да направи страната по-привлекателна за външни инвестиции. След старта на плана Маршал в региона започват да се вливат капитали от чуждестранни медицински и химически компании като Alcon и Upjohn. Някои от тях напускат страната впоследствие, а други като Pfizer – процъфтяват.

Първоначалната инвестиция на Upjohn– компания, която по-късно е придобита от Pfizer, направи Pfizer Pruus един от най-големите производствени обекти на гиганта в цял свят. В резултат на това днес там се произвеждат повече от 400 млн. дози ваксини и лекарства всяка година. Броят на служителите се е удвоил през последните 10 години и към момента той достига 3000. Наетите може да нараснат още, след като обемът на производството на ваксината се увеличи през идните месеци, според говорителя на Pfizer Коен Колпарт.

Типичен белгийски бизнес

Колпарт твърди, че компанията продължава да инвестира в Белгия благодарение на „високотехнологичния опит и обучението на нейния персонал и високото ниво на академични изследвания“.

Pfizer Puurs всъщност е част от по-голяма фармацевтична екосистема в Белгия. Страната се нарежда в челната тройка на Европейския съюз за износ на фармацевтични продукти, заедно с Германия и Ирландия. Големите фармацевтични имена като Janssen, Biocartis, Novartis и GlaxoSmithKline имат дълга история в страната – както в производството, така и в научноизследователската и развойна дейност.

Според Франк Бекс, ръководител на химическата федерация във Фландрия, неслучайно има и толкова много белгийци сред големите имена в индустрията. Достатъчно е да споменем Пол Янссен, основателят на Janssen Pharmaceutica, която в момента е дъщерна компания на Johnson & Johnson, Пол Стофелс, главен научен директор на Johnson & Johnson, Питър Пиот, който помогна за откриването на вируса Ебола и сега е специален съветник по коронавируса на председателя на Европейската комисия, Бруно Холтоф, който ръководи Оксфордските университетски болници, които също са близо до пробив в коронавирусната ваксина с AstraZeneca.

Фармацевтичният сектор определено процъфтява. Инвестираме много във висше образование и научни изследвания, което води до високообразован персонал и академични болници, с които фармацевтичните компании могат да работят заедно по клинични изпитвания“, каза фламандският министър на икономиката Хилде Кревиц.

Промишлената организация Essenscia се съгласява, че правителствените политики са помогнали на фармацевтичния сектор да процъфтява, например чрез създаването на Института за биотехнологии.

Не на последно място, местоположението на Белгия в сърцето на Европа очевидно помага. Летище Брюксел е едно от първите, които са специално сертифицирани от Международната асоциация за въздушен транспорт за превоз на товари на фармацевтични продукти. Половината от производството на белгийски фармацевтични продукти се изнася извън ЕС.

Колко е важна Pfizer за малкия град?

Кметът на Пюрс признава, че градът му е имал късмета да бъде избран за производствен обект на Pfizer, но също така гарантира, че американците искат да останат.

Вътрешната конкуренция в този вид мултинационални компании е убийствена, а Белгия има очевиден недостатък – високи разходи за заплати. С течение на времето обаче създадохме положителна динамика, а експертите и високият фокус върху качеството водят до нови инвестиции“, каза Ван ден Хювел.

През цялата си политическа кариера Ван ден Хювел е известен като приятелски настроен към бизнеса. Това важи и за местната му политика – когато Pfizer поиска нещо, градът ще направи всичко по силите си, за да го осъществи. Показателен е примерът за продадения на компанията път, с който тя успява да свърже два от своите обекти. Когато гигантът поиска да инсталира две вятърни турбини през 2013 г. пък, местната власт веднага задейства издаването на лицензи. Такъв получи и високата ѝ кула паркинг.

Според местните опозиционни лидери това е предизвикало известно раздразнение. „Районът е много гъсто населен. Задната част на централата на Pfizer е в непосредствена близост до жилищен квартал, в който хората усещат неприятно въздействие от вятърните турбини“, каза Стивън Принсен, който представлява Зелените в градския съвет.

Всички обаче признават, че фармацевтичните компании в града – Pfizer, Novartis, Alcon и местният стартъп Purna, осигуряват над 5000 стабилни работни места. Равнището на безработица в Пюрс е едно от най-ниските в провинция Антверпен.

„Почти всеки в града познава някой, който работи за една от тези компании“, разказва кметът.

Получавах някои критики от време на време, че сме твърде готови да се поддадем на нуждите на Pfizer. Но за такава икона, която осигурява работа на толкова много от нашите семейства, се допуска известна добронамереност. И успехът на тази ваксина не просто направи целия ни град горд, той отново ще доведе до нови работни места“, добавя той.

Жителите на града виждат само един недостатък: Дори ако ваксината получи зелена светлина от здравните власти, местното производство няма да осигури по-лесен или бърз достъп до нея за хората в града.

Коментари: 0