Хотелиерите искат държавата да спаси бизнеса им при нов локдаун

От бранша настояват да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове преди държавата да каже как ще им помогне

Хотелиерите искат държавата да спаси бизнеса им при нов локдаун

Снимка: Unsplash

Само ден, след като здравният министър Костадин Ангелов предложи нов локдаун в страната да се въведе от петък, голяма част от бизнеса излезе с позиции относно мерките, които все още не са окончателно приети.

Какво иска бизнесът

Такова становище изпратиха и от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ), които казват, че се тревожат от повторно затваряне на заведения за хранене, в това число и хотелски ресторанти и барове. Тя е изпратена главно до премиера Бойко Борисов.

Ако бъдат приети в предложения вид, тези мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г.“, се казва в писмото им, изпратено до медиите.

В него те обясняват, че проблемът при хотелите е, че и те ще се наложи да затворят, ако това се случи с ресторантите към тях, тъй като няма да може да осигурят храна на гостите си. Хотелиерите казват, че ако се стигне до това затваряне, ще се плати висока социална цена заради тези мерки и хиляди служители ще останат без работа.

Ако предложените мерки бъдат приети в настоящия си вид, те очакват да се стигне до:

  • масови фалити на хотели.
  • фалити на редица свързани с хотелите бизнеси – производители на храни и напитки, търговски и транспортни фирми, доставчици на продукти и услуги за оперативното функциониране на хотелите, доставчици, изпълнители и подизпълнители за строителството и реновацията на хотели и много други. 
  • пълна катастрофа на и без това очертаващият се като незапомнено слаб зимен туристически сезон у нас.

По тези причини от бранша настояват да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове и въобще да бъде ограничавана работата на хотелите, преди правителството да е обявило програма с разумни икономически мерки за компенсиране на бизнеса и служителите. Според тях помощ от държавата ще позволи на хотелиерите да избегнат фалити, а заетите в сферата на туризма и свързаните бизнеси да запазят доходите си.

От сектора предлагат:  

  • За периода на действие на новите рестриктивни мерки, държавата да поеме издръжката на персонала на затворените със заповед бизнеси (ресторанти, спа центрове и пр.), в размер на 80% от доходите преди затварянето, а работодателят да бъде освободен от задължението за изплащане на оставащите 20% – с цел да се запази заетостта на хората.
  • Програмата „60/40“ да бъде удължена поне до април 2021 г. с опция за последващо удължаване – до 1 юли 2021 г., като тя да важи и за новооткрити през 2020 г. хотели.
  • До края на 2020 и за следващата 2021 г. да отпаднат таксите за категоризация, прекатегоризация или промяна на обстоятелства за туристическите обекти.
  • Освобождаване от такса смет и данък сгради на хотели, на които се налага да преустановят своята дейност в резултат на приетите противоепидемични мерки. Гратисният период да важи за времето, в което съответният хотел не е функционирал.    
  • Мораториум върху вноските за главница и лихви по кредитите на юридически и физически лица в сферата на туризма за периода, в който са в сила мерките, плюс един месец допълнително, което е необходимо време за рестартиране на дейността на хотелите.
Коментари: 0