Здравният министър предлага локдаун в България

Ангелов иска да затвори заведенията и всички нехранителни магазини от петък

Здравният министър предлага локдаун в България

Снимка: Красимир Свраков

Здравният министър Костадин Ангелов предлага въвеждането на локдаун на територията на страната. Той обяви това на специален брифинг в Министерски съвет. Министърът обясни, че е предложено на премиера Бойко Борисов новите по-строги ограничителни мерки да влязат в сила от петък, 27 ноември.

Локдаун в България

Решението за новите мерки предстои да бъде взето на следващото заседание на правителството.

Те включват:

  • преустановяване на присъствените занятия, практики и стажове на университети, училища, детски градини и ясли;
  • затваряне на всички развлекателни заведения, включително питейни заведения, барове, ресторанти и кафе-сладкарници, като те ще могат да работят единствено за доставка на храна по домовете;
  • затваряне на всички нехранителни магазини, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки и застрахователи и доставчици на платежни услуги;
  • затваряне на големи търговски центрове от тип мол, където обаче ще бъде направено изключение за търговски обекти като банки, хранителни магазини и др.

Част от мерките, които предлага здравният министър, са и преустановяването на колективни спортни мероприятия, както и провеждането на конференции и семинари и частно организирани тържества. Ангелов предлага и преустановяване на организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии, както и удължаване на извънредната епидемична обстановка с четири месеца - до март 2021 г.

Ограничения в дейността на обществения транспорт обаче не се обсъждат. Здравният министър бе категоричен, че до налагането на КПП-та няма да се стигне. Ако мерките дадат резултат, ще се направи всичко възможно за Коледа да се обмисли разхлабването им, обеща министърът. Резултат от локдауна се очаква след 21 дни.

Предложението за нов пълен локдаун идва седмици, след като такъв бе наложен в редица европейски страни, както и седмици, след като новите случаи в страната превишаваха 40% от направените тестове.

Коментари: 0