Биткойн експериментът на Ел Салвадор потопи цената на криптовалутата

Страната стана първата в света, приела токена като официална валута

Биткойн експериментът на Ел Салвадор потопи цената на криптовалутата

Снимка: Pixabay

8850 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Биткойн авантюрата на Ел Салвадор

Трудният старт на безпрецедентния експеримент в Ел Салвадор потопи цената на биткойн. Страната стана първата в света, въвела виртуалната монета като официална валута. Това се случи на 7 септември и още в същия ден курсът на най-голямата криптовалута пое рязко надолу. От близо 53 хил. долара за брой цената се срина с над 15% до почти 45 хил. долара вчера, преди да компенсира част от загубите. Днес за кратко тя падна и под 45 хил. долара, но като цяло варира около около 45-46 хил. долара. 

„Социалните мрежи бяха много предпазливи през уикенда, че след големия ден на Ел Салвадор може да настъпи спад“, пише в бележка Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp.

Някои инвеститори вероятно са купили в очакване нацията да приложи своя закон за биткойните на 7 септември и след това са били готови да продават след обявяването на новината”, каза още той пред BBC.

Експериментът на Ел Салвадор с биткойн е най-големият тест за реалната употреба на токена. Той обаче започна фал старт поради технически проблеми в цифровия портфейл Chivo, който правителството пусна. Едно от големите препятствия бе, че основните виртуални магазини на Apple и Google първоначално не го предлагаха и на практика човек нямаше откъде да го изтегли. Впоследствие обаче пречките бяха преодолени. 

Президентът Найб Букеле написа в Twitter, че страната вече притежава 550 биткойна. Ден преди криптовалутата да стане официална, правителството на Ел Салвадор бе инвестирало над 20 млн. долара в 400 монети. 

Разпродажбите на биткойн, последвали старта на салвадорския експеримент, са най-значителното прекъсване във възстановяването на цената, която растеше постоянно от края на юли. Само за последните 24 часа общата пазарна капитализация на криптовалутите е спаднала с около 300 милиарда, според тракера CoinGecko.

Според Моя обаче „фундаментите на Bitcoin остават непокътнати, тъй като цените се установиха в нов търговски диапазон между 46 000 и 53 000 долара“.

Докато случващото се в Ел Салвадор може да е предизвикало част от колебанията на биткойн, други фактори също се отразиха на известния с волатилността си криптосектор. По-специално става дума за перспективата за намалени стимули от Федералния резерв е предизвикателство за спекулативни активи като криптовалутите.

Подкрепи Economic.bg