ЕП иска замразяване на преговорите с Турция за членство в блока

Резолюцията на евродепутатите не е задължителна за ЕК

ЕП иска замразяване на преговорите с Турция за членство в блока
224 ~ 1 мин. четене

За замразяване на преговорите за членството на Турция в Европейския съюз призоваха депутатите в Европейския парламент, съобщава Reuters. Решението е аргументирано с реакцията на Анкара след неуспешния опит за преврат в страната. 479 евродепутати гласуваха "за" замразяване на преговорите, 37 бяха "против" и 107 "въздържали се.

Мерките, предприети от Турция след неуспешния опит за преврат нарушават основни права и свободи и противоречат на Международния пакт за граждански и политически права, се казва в документа. Задържани са 10 депутати от опозиционната Демократична партия на народите,  150 журналисти, 2386 съдии и прокурори и 40 хил. граждани на Турция. 

Отстранени временно от длъжност и уволнени са около 129 хил. държавни служители, като до момента няма повдигнати обвинения срещу тях. Не на последно място е взет под внимание фактът, че турският президент Реджеп Таийп Ердоган многократно прави изявления за връщане на смъртното наказание в страната. 

Турция сериозно и постоянно нарушава принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека, основните свободи и принципите на правовата държава, на които ЕС се основава. Преговорите за членство на Турция да се прекратяват по собствена инициатива или по искане от страна на 1/3 от държавите в ЕС, или да се предложат условия за тяхното възобновяване, се отбелязва в документа. 

В резолюцията, която не е задължителна за ЕК и за страните членки, се  посочва още, че временното прекратяване на преговорите би довело до замразяване на текущите преговори, съобщава bTV.

Подкрепи Economic.bg