ЕП стартира процедура по сваляне на имунитета на Марин льо Пен

Причината е предполагаема злоупотреба с европейски финансови средства

ЕП стартира процедура по сваляне на имунитета на Марин льо Пен
1868 ~ 1 мин. четене
Европейският парламент стартира процедура за отнемане на имунитета на френския кандидат за президент Марин льо Пен. Причината е предполагаема злоупотреба с европейски финансови средства, предаде агенция Reuters. От информацията става ясно, че с парите е било плащано на сътрудници на Националния фронт. 

Френските съдии са поискали от европарламента да вдигне имунитета на льо Пен, за да се даде възможност за по-нататъшно разследване на обвиненията. Молбата е била изпратена до Комисита по правни въпроси, уточнява председателя на ЕП Антонио Таяни. 

Тази стъпка е знак за официалното начало на съдебна процедура. Според информацията льо Пен все пак няма да бъде призована преди следващата седмица, когато ще се проведе вторият тур на изборите във Франция. 

Това не е първият път, в който имунитетът на льо Пен е заплашен от премахване. Той ѝ бе отнет през март тази година във връзка с публикувани снимки на насилие в социалните медии. Кадрите показваха бойци на Ислямска държава, които екзекутират заложник. 

Марин льо Пен, която е представител на крайнодесния Национален Фронт, ще се бори за президентския пост срещу центриста Еманюел Макрон. Вторият тур на изборите във Франция ще се проведе на 7 май. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg