ЕС и МВФ предлагат 12 млрд. евро на Гърция до ноември

Парите ще бъдат отпуснати срещу реформи

ЕС и МВФ предлагат 12 млрд. евро на Гърция до ноември
136 ~ 1 мин. четене

ЕС и МВФ са предложили на Гърция пакет от 12 млрд. евро края на ноември. Кредиторите предвиждат удължаване на текущата спасителната програма с пет месеца в замяна на изпълнение на пакет от реформи.

Удължаването на 240-милиардната спасителна програма за Гърция до края на ноември ще бъде третото от декември насам и ще даде на Атина повече време да споразумее финансовото си бъдеще със своите партньори.

В момента в Брюксел продължават експертни преговори между Гърция и кредиторите - EK, МВФ и ЕЦБ за програмата на реформи, които Атина трябва да предприеме, за да получи допълнителни кредитни линии.

По-рано ръководителят на EK Жан-Клод Юнкер изрази готовност на Гърция да бъде предоставена допълнителна макроикономическа помощ в размер на 35 млрд. евро за инвестиции в реалния сектор до 2020 г.

Германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме щедрата оферта на международните кредитори. Сега зависи от Атина да направи стъпка към своите партньори от еврозоната, допълни тя.

"Ние направихме стъпка към Гърция", каза Меркел на пресконференция в Брюксел, цитирана от агенция Ройтерс. "Сега зависи от гръцката страна да направи подобен ход", допълни тя.Подкрепи Economic.bg