ЕС и Великобритания постигнаха историческата сделка

Все още няма подробности по нея, но пробивът предотвратява страховития сценарий „без сделка“, който би предизвикал икономически хаос

ЕС и Великобритания постигнаха историческата сделка

Снимка: Pixabay

8492 ~ 1 мин. четене

Великобритания сключи търговска сделка за Брекзит с Европейския съюз в четвъртък, само седем дни преди да излезе от един от най-големите търговски блокове в света, пише Reuters.

"Сделката е сключена", казват от Даунинг Стрийт, цитирани от CNN. 

„Всичко, което беше обещано на британската общественост по време на референдума през 2016 г. и на общите избори миналата година, се осигурява от тази сделка.“

„Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всяка част на Великобритания. Подписахме първото споразумение за свободна търговия, основаващо се на нулеви тарифи и нулеви квоти, което някога е било постигано с ЕС.

Малко по-късно постигнатата сделка официално коментираха и от ЕК

Пробивът предотвратява страховития сценарий „без сделка“, който би предизвикал икономически хаос и би рискувал сериозно нарушаване на потока от стоки и лекарства.

Междувременно председателството на Съвета на ЕС заяви, че няма да свика очакваното днес заседание на посланиците (постоянните представители) на 27-те страни членки и ги е помолил да бъдат на разположение през коледните празници, предвид продължаващите преговори за споразумение за търговските отношения с Обединеното кралство.

Малко вероятно е сделката да бъде официално ратифицирана преди края на прехода за Брекзит, като се има предвид, че тя все още трябва да премине през поредица правни обръчи.

 

Подкрепи Economic.bg