ЕС изстреля още 4 сателита от „Галилео“ в орбита

Така е на крачка от създаването на собствена навигационна система

ЕС изстреля още 4 сателита от „Галилео“ в орбита
1076 ~ 1 мин. четене

Европа изстреля още четири сателита от "Галилео" в сряда, като броят им в орбита достигна 26, и по този начин се приближи с една стъпка по-близо до целта си да има собствена навигационна система, точно когато програмата стана най-новият спорен пункт в преговорите за Brexit. Сателитите с номера от 23 до 26, които ще бъдат част от алтернативата на Европейския съюз на Глобалната система за позициониране на САЩ, или GPS, бяха изстреляни от площадката на ЕС във Френска Гвиана на борда на ракета "Ариана 5" в 8.25 часа местно време (13.25 GMT), съобщи Европейската космическа агенция (ESA).

Системата "Галилео" ще има общо 30 сателита, всеки с тегло около 700 кг. Те са оборудвани с антени и сензори и се задвижват от две "крила" с площ от пет квадратни метра със слънчеви панели.

ЕС има за цел да използва "Галилео", за да се включи в световния пазар на спътникови навигационни услуги, който се очаква да достигне 250 милиарда евро до 2022 г.

Изстрелването на сателитите идва в момент, когато в преговорите по Brexit се изостри именно казуса с "Галилео", като Лондон обвини ЕС, че е изключил британския бизнес от проекта преди излизането на Великобритания от съюза през следващата година и заплашва да развие своя собствена конкурентна система.

Бившият министър за Brexit Дейвид Дейвис миналия месец предупреди, че изваждането на Великобритания на този етап ще забави проекта "Галилео" с до три години и ще увеличи сметката с още един милиард евро.

След като ЕС реши да продължи с "Галилео" преди 17 години, програмата претърпя някои неуспехи, включително закъснения, проблеми с финансирането, два спътника бяха поставени в грешна орбита и бяха повдигнати въпроси дали Европа наистина се нуждае от конкурентна система на GPS.

Подкрепи Economic.bg