ЕС поиска Бразилия да спре износа на месо

Страната отказва да го направи доброволно

ЕС поиска Бразилия да спре износа на месо
Европейският съюз поиска Бразилия доброволно да спре износа на месо към 28-те членки на съюза, за да избегне налагането на забрана, тъй като това би отнело време, а продажбите на месо могат да бъдат възстановени във всеки един момент. 

Правителството на Бразилия не се е съгласило, заяви депутат, цитиран от Reuters, който пожелал да остане в анонимност. По думите му Бразилия гледа на проблема като на ПР въпрос, без да се интересува за общественото здраве.

Припомняме, че на 17 март бразилска федерална полиция арестува над 30 души, които са участвали в престъпна група, продавала хранителни продукти с изтекъл срок на годност и най-вече месо.

Най-големите бразилски компании за производство на месо са били обект на разследването, което е водено близо две години. Установило се, че престъпниците са били в сговор с представители на надзорните органи за Министерство на земеделието на Бразилия. Те са издавали сертификати за качество, без да проверяват продуктите, срещу подкупи.

Скандалът развали репутацията на Бразилия като най-голям износител на месо в света. Правителството на страната спря доставките за пакетиране на месо от 21 обекта и твърди, че това е изолиран случай и че качеството на бразилското месо не може да се поставя под съмнение. 

ЕС ограничи вноса на месо от Бразилия, а над 10 страни, след които и Китай, спряха изцяло да внасят месо. Други 8 ограничиха вноса само от обектите, срещу които се води разследване. 

Президентът на Бразилия Мишел Темер заяви, че ще опита да говори с китайския си колега Си Цзинпин да възстанови вноса, предаде БНТ. 
Коментари: 0