ЕС ревизира бюджета, за да освободи пари за борба с Covid-19

Тези пари ще бъдат използвани за финансиране на медицински консумативи, за изграждане на полеви болници и др.

ЕС ревизира бюджета, за да освободи пари за борба с Covid-19

Снимка: Pixabay

304 ~ 1 мин. четене

ЕС предоставя на разположение почти всички останали пари от тазгодишния бюджет за борба с пандемията COVID-19.

Днес Съветът прие с писмена процедура две предложения, които изменят бюджета на ЕС за 2020 г., за да се освободят средства за реагиране на кризата COVID-19

Пари се предоставят и за подпомагане на Гърция да се справи с увеличения миграционен натиск и за подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

Бюджетните кредити за поети задължения бяха увеличени общо с 3.57 млрд. евро и възлизат на 172.2 млрд. евро. Бюджетните кредити за плащания бяха увеличени с 1.6 млрд. евро, достигайки общ размер от 155.2 млрд. евро.

„Ревизираният бюджет на ЕС за 2020 г. отключва важни ресурси за справяне с безпрецедентните предизвикателства пред ЕС и неговите държави членки. Нашият основен приоритет е да помогнем на националните здравни системи за справяне с огнището на COVID-19. Тези пари ще бъдат използвани за финансиране на медицински консумативи, за изграждане на полеви болници и за прехвърляне на пациенти за лечение в други държави-членки“, казва Здравко Марич, вицепремиер и министър на финансите на Хърватия.

Подкрепи Economic.bg