ЕЦБ може да увеличи купуването на облигации с още €1 трлн.

Причината е в инфлацията

ЕЦБ може да увеличи купуването на облигации с още €1 трлн.

Снимка: БТА

512 ~ 2 мин. четене
Европейската централна банка (ЕЦБ) може да разшири програмата си за изкупуване на облигации с още 1 трлн. евро през следващите две до три години заради инфлацията, посочва икономистът от Berenberg Флориан Хенс, цитиран от CNBC.

По-рано този месец централната банка увеличи своята програма за спешни пандемични покупки (PEPP) с 600 млрд. евро до общо 1.35 трлн. евро в опит да стимулира икономиката, засегната от коронавируса.

Коментирайки очакванията за разширяване на пакета PEPP с около 500-600 млрд. евро, Флориан Хенс прогнозира, че ЕЦБ всъщност може да го увеличи с между 800 млрд. евро и 1.5 трлн. евро. Според него това ще зависи от очакванията за инфлацията, успехът на дългосрочните заеми на ЕЦБ и преразглежданата в момента пауза на стратегията на паричната политика.

Безпрецедентният мащаб на покупките на активи успя да успокои финансовите пазари след исторически спад на фона на глобалната криза, предизвикана от коронавируса. 

„Свързването на увеличението на PEPP с понижаването на инфлацията е ясен знак, че ЕЦБ е насочила фокуса си от краткосрочно управление на кризата към подкрепа на икономическото възстановяване в средносрочен план“, коментира още Хенс.

Според нето досегашните стъпки са успели да стабилизират пазарите, но обратния път до инфлацията отпреди Covid е различен въпрос, който ще отнеме усилия и време. 

Прогнозите на ЕЦБ от юни 2020 г. са, че след ръст от 1.2% през 2019 г. потребителските цени в еврозоната могат да се повишат само с 0.3% през тази година и с 0.8% през 2021 г. Хенс очаква, че инфлацията да е близо таргета на ЕЦБ, но под 2%. Затова, смята той, ще е необходимо по-нататъшно облекчаване на политиката за подпомагане на растежа и улесняване на по-бързото нарастване на потребителските цени.

„Прогнозата от 1.3% за 2022 г. е най-ниската прогноза за средносрочната инфлация от декември 2014 г.“, коментира още Хенс, добавяйки, че основната инфлация може да се задържи под 1% през целия прогнозен период.

Подкрепи Economic.bg