Европейската гранична служба ще бъде създадена в България

На 6 октомври у нас ще пристигне комисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос

Европейската гранична служба ще бъде създадена в България
Автор: Economic.bg
Създаването на единната европейска служба за граничен контрол и брегова охрана ще бъде подписано в България на 6 октомври. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред БНТ. Тогава в България ще пристигне комисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос. Според Гунев изборът на България за откриването на новата европейска структура е признание важността, която има страната ни при решаването на проблема с мигрантския поток.

Новата институция ще надгражда сега съществуващата Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (Frontex). Разликата е, че новата структура ще поддържа в готовност постоянно около 1500 души. Те ще бъдат разпределяни в целия европейски съюз, спрямо необходимостите на държавите членки. България ще има ангажимент с 40 души.

„Когато се прецени, че някоя държава има нужда от помощ, ще бъдат изпращани веднага хора“, обясни Гунев.

По думите на зам.-министъра профилът на бежанците в България се е променил. До миналата година нелегалните имигранти са били 80% от Сирия и Ирак, които бягат от войни. През тази година 70% са млади мъже от Афганистан. „Дори тези мъже да бягат от война, то те явно са оставили там своите семейства. Почти изцяло в България идват млади мъже без семейства, което е профилът на икономическия емигрант“, каза Гунев.

Той изчисли, че годишно за справяне с мигрантския натиск държавата харчи около 100 млн. евро. Това са пари за инфраструктура, издръжка, техника и т.н. „Преди 2013 г. на година имахме около 300 опита за нелегално преминаване на границата. Сега имаме стотици опити всеки ден“, каза още той.
Коментари: 0