Европейската система за пътни такси може да влезе в сила от 2020 г.

Възможно е да има страни, които да не желаят да вземат участие

Европейската система за пътни такси може да влезе в сила от 2020 г.
1312 ~ 1 мин. четене

Не по-рано от 2020 г. може да започне да работи системата за единни пътни такси в Европейския съюз. Проектът за данъчно облагане, анонсиран преди няколко дни от еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, се разработва от Европейската комисия, съобщава ТАСС като се позовава на източник в европейските институции.

Възможно е да има страни, които да не желаят да вземат участие в единната система заради концепцията за „Европа няколко скорости“. Очакваме да завършим преговорите не по-рано от 2020 г., съгласуването на системите за събиране на този данък и последващо разпределение на постъпленията от него между всички страни на съюза изискват дълго време, пише още руската агенция.

Припомняме, че еврокомисар Булц призова да бъде създадена общоевропейска система за пътни такси. Според нея подобна мярка ще даде възможност на шофьорите да използват всички европейски пътища, без да се налага да спират на националните граници.

По думите й, всяка страна може да реши дали иска да има такава схема, но тези, които решат да го направят, ще трябва да се включат в стандартизирана електронна система. Таксите ще се събират чрез предплащане или чрез месечни вноски, а приходите ще бъдат за страните участнички.

В момента множество страни в ЕС имат системи за събиране на пътни такси, но те са отделни и работят по различни начини.

Подкрепи Economic.bg