Европейските гиганти нямат намерение да се отказват от „Северен поток 2“

"Северен поток 2" е в центъра на разпалено напрежение между САЩ и канцлера Ангела Меркел

Европейските гиганти нямат намерение да се отказват от „Северен поток 2“

Снимка: nord-stream2.com

Европейските енергийни гиганти, финансиращи „Северен поток 2“, няма да се откажат от газопровода, свързващ Русия с индустриалната сърцевина на континента - дори под заплахата от санкции от САЩ.

Райнер Зеле, главен изпълнителен директор на австрийската OMV AG, един от основните финансисти зад проекта, заяви, че ЕС трябва да преследва собствените си енергийни интереси. Няма предвидим риск, който да спре проекта, според главния изпълнителен директор на най-голямата енергийна компания в Централна Европа.

Както отбелязва Bloomberg, австрийската OMV не е единственият участник в „Северен поток 2”, който прави подобни изявления на фона на заплахата от нови санкции на САЩ за балтийския газопровод от Русия до Германия. По-рано френската Engie и немските Wintershall и Uniper обявиха нежеланието си да го изоставят. „Северен поток 2“ ще бъде завършен, съобщиха ръководителите на Wintershall и Uniper Марио Мерен и Андреас Ширенбек.

В същото време финансовият директор на Engie Жудит Хартман каза, че през декември компаниите ще обсъдят по-нататъшни стъпки за завършване на проекта. „Вече приключихме работата си, финансирахме проекта“, каза изпълнителният директор на OMV Рене Зеле. „Какво ще се случи, ако „Северен поток 2“ не бъде завършен? Европа може да се наложи да внася повече втечнен природен газ от САЩ и именно зад това се крие напрежението“.

"Северен поток 2" е в центъра на разпалено напрежение между САЩ и канцлера Ангела Меркел. Тръбопроводът би могъл да удвои директния поток от газ, насочен от „Газпром“ в Германия, потенциално засилвайки руския лост върху европейските икономики и измествайки американските доставчици на втечнен природен газ от пазара.

Коментари: 0