Европейските икономики притискат ЕМА да одобри COVID ваксината преди Коледа

За някои страни изоставането от Запада не е оправдано

Европейските икономики притискат ЕМА да одобри COVID ваксината преди Коледа

Снимка: БТА

252 ~ 2 мин. четене

Великобритания, Канада, САЩ и дори Бахрейн „победиха“ Брюксел, одобрявайки ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech, и това засилва натиска върху ЕС да натисне спусъка. За разлика от тези, които вече дадоха зелена светлина за ваксината, Блокът чака Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да издаде разрешение за пускане на пазара, но процесът за това е значително по-дълъг.

Той включва две независими научни оценки, заедно с консенсус между страните от ЕС (в повечето случаи) и споразумение относно отговорността и отговорностите, поети от производителите на лекарства. Очаква се агенцията да вземе решение най-късно до 29 декември.

За някои обаче това изоставане не е оправдано и се срещат призиви за забързване на процедурата. По-рано този месец унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува колко бавно се движи ЕС, а на срещата на върха в четвъртък полският министър-председател Матеуш Моравецки отправи призив към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да ускори одобрението до само осем до десет дни. Тя отвърна, че ЕС не може да върви по-бързо.

Натиск за по-бързо одобрение на ваксината вече има и от Германия. Министърът на здравеопазването поиска регулаторът на Европейския съюз да работи по-бързо, за да одобри ваксината и да сложи край на страданията на континента. Ръководителят на агенцията коментира в понеделник, че екипът му вече работи „денонощно“.

Молбите за по-скорошна ваксина идват в момент, в който целият континент отново е блокиран в опит да се спре разпространението на вируса, а посрещането на Коледа и Нова година се очаква да бъде като никога досега.

Изразявайки нетърпение, здравният министър Йенс Шпан заяви, че Германия, която е създала повече от 400 центъра за ваксинация и е активирала около 10 хил. лекари и медицински персонал, за да започне масови ваксинации още във вторник, е затруднена от липсата на одобрение от регулаторите.

Антиваксърска Европа

На върха на натиска от страна на някои политици, агенцията изпитва и натиск от друг източник: скептиците по отношение на ваксините.

Европа е най-ваксинният скептичен континент в света и много граждани са притеснени от въвеждането на ваксина за рекордно кратко време. По време на изслушването в Европейския парламент през изминалата седмица испанският евродепутат Маргарита де ла Пиза Карион от крайнодясната партия Vox предупреди, че агенцията се движи твърде припряно.

„Просто няма достатъчно време, за да се разберат дългосрочните ефекти“, предупреди тя.

Одобряването на коронавирусна ваксина е най-важният тест на ЕМА досега, тъй като се опитва да постигне перфектния баланс между необходимостта на политиците от бърз изход от пандемията и част от страха на обществото от ваксини.

Засега EMA и Комисията играят дълга игра, залагайки, че допълнителното време, прекарано в оценяване на данните, ще убеди континента да използва действително ваксините, когато бъдат одобрени. Цената - изоставане с няколко седмици от другите големи западни страни.

Подкрепи Economic.bg