Фалшивите новини убиват демокрацията

„Репортери без граници“ започват кампания срещу фалшивите новини #FightFakeNews

Фалшивите новини убиват демокрацията

Снимка: YouTube

508 ~ 1 мин. четене

„Репортери без граници“ отбелязаха Световния ден за свобода на медиите 3 май със старта на кампания срещу фалшивите новини #FightFakeNews. Според организацията промотирането на дезинформиране на обществото е едно от най-големите предизвикателства пред съвременната журналистика.

Ключов елемент в кампанията е изработката на видео със заглавие „Борба срещу фалшивите новини #FightFakeNews“. Той е дело на френска криейтив агенция BETС. В няколко последователни примера са показани жертвите на олио менте от 1959 г., след чиято употреба са били парализирани 10 хил. души. Фалшивите импланти на гърди виновник за пострадали над 90 хил. жени за първите 10 години на XXI век. Неправителствената организация излиза с посланието, че от фалшивите новини има само една жертва и това е демокрацията.
 
Кампанията идва седмица след като бе разпространен доклад на „Репортери без граници“ за свободата на словото в различните страни. Според него България се намира на 111-о място сред 180 държави по този признак и е на последно място в Европа по журналистическа свобода. 
 

Коментари: 0