Фед може да не вдигне повече лихвите тази година

Бордът вече смята, че би било разумно да се предприеме по-търпелив подход

Фед може да не вдигне повече лихвите тази година
Федералният резерв на САЩ вече не е сигурен в необходимостта от допълнително повишение на основната лихва и засега те остава без промяна. Това става ясно от протокола от последната среща на Управителния съвет, пише Bloomberg. През последните три години централната банка увеличи на няколко пъти лихвените проценти, като те скочиха от 0 до сегашните 2.25%.

Бордът обаче вече смята, че би било разумно да се предприеме по-търпелив подход към повишаване на лихвените проценти, докато се прави оценка на различните рискове за растежа.

„Много от участниците в срещата са заявили, че все още не е ясно какви корекции в целевия диапазон на лихвените проценти ще са подходящи по-късно през тази година”, пише в протокола. Докато някои централни банкери смятат, че повишение на лихвите ще е необходимо, само ако инфлацията е по-висока от заложеното в прогнозите, то според други, ако икономиката се развива според очакванията, по-високите лихвени ставки могат да се окажат подходящи по-късно през тази година.

Управителят на Фед Джером Пауъл подчерта по време на пресконференцията след заседанието миналия месец, че централната банка ще бъде търпелива в решението си кога и как да коригира политиката си на фона на нарастващия набор от рискове, включително забавяне на растежа в Китай и Европа, Brexit, търговските преговори и последиците от петседмичното прекъсване в работата на американското правителство.
Коментари: 0