Fitch обмисля сваляне на кредитния рейтинг на Великобритания

Агенцията изтъква като причина несигурността около Brexit и възможността да няма сделка с ЕС

Fitch обмисля сваляне на кредитния рейтинг на Великобритания
748 ~ 2 мин. четене
Рейтинговата агенция Fitch Ratings заяви в сряда, че може да понижи рейтинга на Обединеното кралство, който в момента е „AA“. Причината е нарастващата несигурност около преговорите между Великобритания и Европейския съюз за оттеглянето на страната от икономическия блок през следващия месец.

Fitch смята, че Brexit без сделка би довело до значителни смущения в икономическите и търговските перспективи на Обединеното кралство, поне в близко бъдеще, се казва в изявлението на рейтинговата агенция.

Там също така се казва, че може да бъде понижен и рейтингът а Bank of England, ако бъде намален суверенния рейтинг на страната.

В сряда британският премиер Тереза Мей проведе „конструктивни“ преговори в Брюксел, търсейки отстъпки за Brexit от скептичния ЕС.

Времето, в което Мей може да постигне споразумение обаче изтича. Тя трябва да получи одобрението на парламента в Лондон, за да има някаква сделка с Брюксел. В противен случай на 29 март Обединеното кралство ще напусне „хаотично“.

„За да бъде одобрен договорът за оттегляне на Обединеното кралство до крайния срок, правителството ще трябва значително да увеличи подкрепата си, пише в мотивите на Fitch.

Икономическият растеж на Великобритания ще бъде засегнат от Brexit, пише рейтинговата агенция. Ръстът се забави до 0.2% през четвъртото тримесечие на 2018 г. от 0.6% през предходното тримесечие. Това ще задържи растежа за цялата 2018 г. на около 1.4% за 2018 г., смята Fitch.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение за търговия, за границите и други въпроси, страната е изправена пред риск от рецесия, която може да достигне мащаба, който се наблюдаваше в началото на 90-те години, когато брутният вътрешен продукт на Великобритания спадна с 2% за шест тримесечия.

Fitch заяви, че понастоящем се предполага, че Brexit без сделка  ще бъде избегнат, като ръстът на БВП ще нарасне до 1.6% тази година и 1.8% през 2020 г.
Подкрепи Economic.bg