Франция планира да ограничи Wi-Fi на публични места

Мярката ще бъде временна

Франция планира да ограничи Wi-Fi на публични места

Франция ще предприеме мерки за спиране на достъпа до анонимната мрежа Tor. Властите в страната планират още и пълната забрана на ползването на Wi-Fi  на публични места.

Причинита за това са, че Tor и Wi-Fi достъпа не позволяват идентифицирането на потребителите, ползващи мрежата. Предложението, което е свързано с Tor, е мрежата да бъде блокирана като част от мерки за борба с тероризма.  Що се отнася до публичния достъп до Wi-Fi, ограничаването му е по-скоро временна мярка.

Правителството ппланира да делегира на полицаите правата да претърсват багажи и да извършват обиски на транспортни средства без да имат заповед за това. Сред новите им права влиза още и поискването на документи за самоличност, без да дават обеснение за причината, която го налага.

Планира се двете предложения да бъдат представени и приети в началото на следващата година. Все още няма разпространена информация как ще бъде блокиран достъпът до мрежата Tor, но според експертите това е напълно възможно. Те се позовават на опита на Китай – страната успешно цензурира интернет пространството от 2012 година.

Коментари: 0