Франция ще бъде в извънредно положение три месеца

За да бъде удължено подобно състояние над 12 дни, е нужно да се гласува от парламента

Франция ще бъде в извънредно положение три месеца
224 ~ 1 мин. четене

Като реакция на жестоките терористични атаки в Париж френският президент Франсоа Оланд възнамерява да удължи срока на вече въведеното извънредно положение в страната до три месеца, предава AFP, позовавайки се на парламентарни източници. 

За да бъде удължено подобно състояние над 12 дни, е нужно парламентът да гласува специален законПо данни на вестник Le Figaro проектозаконът ще бъде обсъден от кабинета в сряда. 

Френските закони позволяват обявяване на извънредното положение или „в случай на непосредствена опасност чрез сериозни заплахи за обществения ред“, или „в случай на събития, които представляват по своята същност и своята тежест характер на обществено бедствие“. 

Извънредното положение позволява ограничаване на свободата на придвижване и създаването на специални зони за сигурност. Предвижда се  въвеждането на вечерен час, обиски без съдебна заповед, дори и през нощта, както и домашен арест за хора, чиято „дейност се счита за опасна за сигурността и обществения ред“. В допълнение могат да се налагат забрани за събирания и затваряне на концертни зали и театри.   

Информационната агенция припомня, че след атентатите президентът на Франция заяви, че ще бъде проведена „безмилостна война” срещу тероризма. 

Според последни данни жертвите от кървавите атентати в Париж достигнаха 132-ма. В болница са починали още трима от тежко ранените, съобщава CNN. 

В критично състояние остават още десетки от оцелелите невинни жертви на терористичните актове във френската столица.  

Подкрепи Economic.bg