Гърция прие споразумението с кредиторите

Парламентът одобри третата спасителна програма

Гърция прие споразумението с кредиторите

Снимка: БГНЕС

180 ~ 1 мин. четене
Гръцкият парламент одобри третия спасителен план за страната след цяла нощ на дебати, предаде АФП. Спасителната програма е на стойност 85 млрд. евро, а документът включва списък с около 40 реформи, изисквани от кредиторите за освобождаване на траншове от програмата за заем. 

Премиерът Алексис Ципрас преди вота призова дупутатите да подкрепят споразумението с кредиторите, за да се гарантира способността на страната да оцелее и да продължи да се бори. Той подчерта, че кабинетът изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на еврозоната на 12 юли. 

"На срещата на върха на 12 юли беше постигнато трудно решение, а правителството изпълнява това, което беше договорено тогава", обясни той. 

"Мостовото финансиране ще върне страната към безкрайна криза. Носим национална отговорност да се противопоставим на подобно развитие", подчерта премиерът.

Гърция цели да сключи споразумение с кредиторите за за пълен кредит в рамките на споразумението, а не временно мостово финансиране, който не гарантира дългосрочно ресурс за страната. Освен това временният заем ще постави нови условия, които биха могли да доведат до провал в процеса на договаряне на програмата за дългосрочен заем.

Германия е скептична към предоставяне на цялостна помощ от 85 млрд. евро и смята, че са необходими още дискусии. Еврозоната обаче не разполага с време, тъй като до 20 август южната ни съседка трябва да изплати задълженията си към ЕЦБ.
Подкрепи Economic.bg