Газовите обещания на Русия включват и LNG

От \"Газпром\" казват, че Русия има сериозен потенциал да стане един от световните лидери в сектора на втечнения природен газ

Газовите обещания на Русия включват и LNG

Снимка: Гзпром

Русия продължава да е лидер в доставките на природен газ за европейските страни, но въпреки това разглежда и перспективите за производство на втечнен природен газ (LNG). Ситуацията за перспективите за развитие на газовата индустрия разгледа Съветът на директорите на руската „Газпром”.

През първите десет месеца съотношението на доставките на руски газ и на втечнен природен газ от Съединените щати към европейските страни е повече от 100:1. На срещата се отбеляза, че като цяло перспективите за износ на втечнен природен газ от Съединените щати до голяма степен зависят от перспективите за производство на шистов газ.

През 2018 г. в условията на благоприятната ценова среда на азиатския пазар американският втечнен природен газ (LNG) практически не достигна особено европейските страни, губейки конкуренцията с „Газпром”.

От анализа на „Газпром” става ясно още, че почти целият обем на производството на шистов газ се пада на САЩ. Според руското дружество обаче въпреки това дългосрочните прогнози за производството му в страната все още се характеризират с висока степен на несигурност. Сред най-съществените фактори, които ще засегнат бъдещата динамика на производството, са: световните цени на енергията, ресурсният потенциал на шистовите находища и възможността за по-нататъшно подобряване на технологиите за тяхното развитие.

Съветът на директорите на  PJSC Gazprom взе под внимание информацията за перспективите за развитие на индустрията за шистов газ и втечнен природен газ (LNG) в различни региони на света, възможности и заплахи за компанията.

В Европа, според настоящите оценки, не се очаква развитие на собствено търговско производство на шистов газ, дори в дългосрочен план, пише още в резюмето на индустрията.

Експертите от съвета казва, че за "Газпром", предвид високата наличност на природен газ от традиционните находища, производството на газ от шистов материал в средносрочен и дългосрочен план е непрактична.

Според експертите обаче Русия има сериозен потенциал да стане един от световните лидери в сектора на втечнения природен газ. „Газпром” продължава да работи активно за разработване на производство на втечнен природен газ в допълнение към доставянето на газ от тръбопроводи към съществуващи и бъдещи пазари за продажба”, пише в анализа.

Коментари: 0