Германия разкритикува Тръмп за безпочвените му обвинения

Американският президент не спира да твърди, че очертаващата се загуба е заради измами по време на изборите

Германия разкритикува Тръмп за безпочвените му обвинения

Снимка: БТА

1028 ~ 2 мин. четене

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува необоснованите твърдения на американския президент Доналд Тръмп, че има измама на изборите и че демократите „му крадат победата“.

Преброяването в някои щати в страната продължава, а Байдън успя да преобърне някои резултати благодарение на вота по пощата. Демократът има нужда само от още един щат за да победи, а към момента имаш шанс в два.

Тръмп заведе планина от дела срещу, но те бързо започнаха да падат в съда. Той продължава да призовава броенето да бъде прекратено и да се приемат резултатите такива, каквито са в момента, т.е. да са в негова полза.

„Всеки, който продължава да налива масло в огъня в ситуация като тази, действа безотговорно“, каза Маас в интервю за германската медийна група „Функе“. „Сега е моментът да запазим хладнокръвие, докато не се получи независимо определен резултат“, каза Маас и добави, че САЩ не са „моноспектакъл и достойните губещи са по-важни за функционирането на една демокрация, отколкото парадиращите победители.“

В четвъртък вечерта, по време на пресконференция в Белия дом, Тръмп повтори, че изборите са измама. „Имаше много хитрости и ние не можем да се примирим с това у нас“, каза Тръмп, като не предложи доказателства за твърденията си за мащабна измама. Той добави, че би искал да заведе делото си пред Върховния съд на САЩ.

В интервюто си Маас заяви, че се надява след изборните резултати „Западът отново играе като отбор“. Той каза, че добрите отношения със САЩ са важни и страната трябва да се присъедини към Световната здравна организация, тъй като пандемията от коронавирус продължава да бушува по целия свят.

Позовавайки се на изявлението на Байдън, че ако той спечели, САЩ ще се присъединят към Парижкото споразумение за климата, Маас каза: „Да имаме на борда страната с вторите по големина емисии, би било много, много важно.“

Подкрепи Economic.bg