Гинка Върбакова за покупката на ЧЕЗ: Това е една честна сделка

Тя призна, че познава енергийния министър в оставка Теменужка Петкова от 20 години

Гинка Върбакова за покупката на ЧЕЗ: Това е една честна сделка
Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка. Това заяви в ефира на Нова едноличният собственик на „Инерком България“ Гинка Върбакова, която миналата седмица подписа сделка за придобиването на „ЧЕЗ Електро България“. 

Върбакова призна, че познава енергийния министър в оставка Теменужка Петкова от 20 години, но отрече тя да е помогнала за някакъв начин за сделката. „Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство“, изтъкна тя.

Ако придобиването на ЧЕЗ бъде възпрепятствано, това ще е нарушение на инвестиционния интерес, смята Върбакова. След новината, че нейната компания купува електроразпределителното дружество, мнозина наблюдатели на сектора се усъмниха в капацитета на „Инерком“. Появиха се и опасения за това как чешкото дружество се е спряло именно на малката пазарджишка фирма при наличието на други наглед по-подготвени кандидати. 

Върбакова поясни, че е от 20 годни се занимава с частен бизнес, а от 10 е в енергийния бранш. "Занимаваме се с производство на електрическа енергия от ВЕИ (възобновяеми източници на енергия - бел.ред.) и изграждане на енергийния инфраструктура. Занимаваме се с фотоволтаици и строителство", разказва тя.

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: „Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. Покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия. Относно това колко е голямо финансирането - няма как да го коментираме, защото сме подписали договори за конфиденциалност, които са с много строги клаузи и неустойки”.

Върбакова призна, че компанията, която участва в процедурата, е на едва 1 година. „Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тя няма опит и е с капитал от 50 хиляди лева“, коментира тя и допълва, че според българското законодателство, тя можеше да е и с 2 лева капитал. Зад „Инерком България“ стоят „моите компании“, уточни още Върбакова. 

Тя поясни, че общо активите на нейните компании се оценяват на около 100 млн. лева. Те ще послужат за гаранция пред банката, която отпуска кредита за покупката на ЧЕЗ. 

„Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща“, обеща бизнесдамата от Пазарджик. 

Коментари: 0