Глоба от 50 млн. евро грози WhatsApp

Ирландският регулатор за защита на личните данни атакува новите политики на приложението за споделяне на данни с Facebook

Глоба от 50 млн. евро грози WhatsApp

Снимка: Pixabay

Притежаваното от Facebook приложение за съобщения WhatsApp може да бъде глобено до 50 млн. евро заради нарушения на правилата на Европейския съюз за защита на данните. Информацията е на POLITICO, базирана на източници на изданието. Размерът на санкцията все още е в процес на консултации с другите агенции за защита на данните в Европейския съюз, но ще бъде една от най-големите глоби досега, съгласно Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR).

Като част от проектозаключенията на Ирландия приложението може да бъде глобено между 30 и 50 млн. евро, защото не отговаря на изискванията за прозрачност съгласно европейския режим за поверителност. От Whatsapp може също да се наложи да промени начина, по който обработва данните на своите потребители, тъй като се твърди, че досега компанията не е информирала правилно своите потребители от ЕС за това как ще споделя техните данни с Facebook.

Френският орган за поверителност глоби Google с 50 млн. евро за отделни нарушения на поверителността, докато ирландската Комисия за защита на данните наскоро издаде наказание в размер на 450 000 евро срещу Twitter. Това представляваше първата санкция, срещу която и да е компания от Силициевата долина, много от които попадат под юрисдикцията на Дъблин, тъй като тези фирми имат регистрации в Ирландия, тъй като там получават големи данъчни облекчения.

Многомилионната проектоглоба за WhatsApp е първоначално предложение на Дъблин и е отворена за други европейски агенции за защита на данните за обратна връзка. Окончателното решение за нейния размер и на какво друго трябва да се съгласи WhatsApp се очаква по-късно през годината.

Говорител на ирландския комисар за защита на данните отказа коментар. Говорител на WhatsApp каза, че компанията очаква окончателното решение.

През ноември Facebook задели 77.5 млн. евро за вероятна глоба за нарушаване на поверителността при използването на услугата на WhatsApp, която за разлика от Instagram е отделно юридическо лице в Ирландия и следователно има свой собствен финансов отчет. Ирландската агенция за защита на данните провежда отделно разследване дали WhatsApp може законно да споделя информацията на своите потребители с другите цифрови услуги на Facebook, наред с други проблеми, свързани с поверителността.

Проектът на санкция срещу WhatsApp, който Ирландия е представила на други агенции на ЕС за преглед непосредствено преди Коледа, идва в момент, когато месинджърът се сблъсква с глобална реакция по отношение на планираните актуализации на своите условия. Те включват уведомяване на милиардите потребители, че техните данни се споделят по-широко с другите услуги на Facebook.

Тези промени няма да засегнат европейските операции на WhatsApp, но потребителите от блока и другаде вече започнаха да мигрират към алтернативни приложения, като Signal, поради опасения относно поверителността. На 15 януари компанията заяви, че забавя предстоящите промени в политиката си за поверителност, отчасти поради объркването, породено от предложенията.

Коментари: 0