Инфлацията в България рязко се ускори до близо 5%

Поскъпването на стоките и услугите достигна деветгодишен връх

Инфлацията в България рязко се ускори до близо 5%

Снимка: БТА

3737 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Висока инфлация

Годишната инфлация в България през септември рязко се ускори до близо 5% заради поскъпването на горивата и други стоки, като хляб и олио. Само месец по-рано тя бе 3.7%. Така средното поскъпване на стоките и услугите според националната статистика вече е на деветгодишен връх и до голяма степен е водено от поскъпването на енергията за бизнеса и суровините, като петрол и метали.

Това е и седми пореден месец на ускорение, след като през януари и февруари дори се отчиташе дефлация.

За първите девет месеца на тази година инфлацията достига 3.5%, което е над прогнозите на международните институции. Според Световната банка ръстът при цените на дребно в България за 2021 г. ще бъде 3.2%, а според МВФ – 2.1%. Вижданията на финансовото министерство пък са за 3.8%.

Според статистиката поскъпването на горивата за леките автомобили надхвърля 28%, а газообразните горива – с 68%. Българската петролна и газова асоциация вече обяви, че тенденцията за растеж на цените ще продължи с ускорен темп, тъй като бензиностанциите са изчерпали запасите си, натрупани през лятото на по-ниски цени.

Ремонтът на автомобилите също поскъпва – с над 6%, което е най-резкият годишен скок от есента на 2009 г.

Годишното поскъпване на хляба надхвърля 7%, което е двугодишен връх. Въпреки очакваното шоково поскъпване на месото засега статистиката отчита поевтиняване с 0.9%. Олиото поскъпва с над 25%.

За втори пореден месец материалите за текущ ремонт поскъпват с близо 5%, а услугите по самия ремонт се увеличават с 8.4% на годишна база. Книгите също поскъпват сериозно – с над 10%, като минимално поскъпване вече се наблюдава и при обувките – за първи път от година и девет месеца насам – с 1%.

Иначе месечната инфлация през септември достига 0.4%, като месец по-рано тя бе 0.8%. Там най-сериозното поскъпване е при олиото, хляба, млякото, зеленчуците, газообразните и твърди горива и книгите. Ръст на цените има и в хотелските услуги.

Подкрепи Economic.bg