Google инвестира $700 млн. в 100% „зелен“ център за данни в Европа

Технологичните компании все по-често избират скандинавските държави за своите европейски дейта центрове

Google инвестира $700 млн. в 100% „зелен“ център за данни в Европа
Google ще инвестира близо 700 млн. долара в изграждането на нов център за данни. Той ще бъде построен в Дания и ще се захранва от 100% зелена енергия, съобщава Reuters, добавяйки че компаниите все по-често се насочват към скандинавския регион. 

Google ще подпише и специално споразумение за закупуване на електроенергия за новия си дейта център, с което ще се гарантира неговото захранване с възобновяема енергия. В тази връзка скандинавските страни са особено подходящи, тъй като условията там позволяват сравнително евтиното генериране на електричество от зелени източници като водни или вятърни. 

Тази особеност напоследък превръща северните държави в магнит за технологичните играчи, строящи свои центрове за данни в Европа. От една страна, инфраструктурата е високо енергоемка, а от друга, компаниите все по-често поемат ангажимент да преминат към 100% възобновяеми източници на електричество. 

Това поражда и прогнозата, че годишните инвестиции в дейта центрове в тези райони може да се увеличат до 4.57 млрд. долара до 2025 г.

Още през септември пък стана ясно, че Google има споразумение с три фирми за вятърна енергия във Финландия, които ще захранват тамошния ѝ център. 

Този в Дания ще е бъде разположен в малкия град Фредерикия. В него ще бъдат наети между 150 и 200 служители. По план центърът за данни ще бъде готов през 2021 г. 

Освен него, Google има и други планове в Дания. Миналата година компанията купи друга площ – в Ааберна, в близост на бъдещия дейта център на Apple. 

Facebook също планира да изгради своя инфраструктура в страната. 
Коментари: 0