Google иска да се увери, че изкуственият интелект няма да хвърли никого зад борда

Гигантът обяви проекта PAIR, който ще изследва комуникацията на хората с AI

Google иска да се увери, че изкуственият интелект няма да хвърли никого зад борда

Снимка: Pixabay

Google обяви старта на нов проект, чиято цел е да изучава как хората комуникират с  изкуствения интелект (AI). 

Навлизането на изкуствения интелект (или машинното обучение) е неизбежно и в последните години все по-явно. Срещу потенциала на всяка нова и вълнуваща възможност обаче се изправя нейният мрачен огледален образ. Надеждите са, че AI ще спомогне за вземането по-добри решения, но въпросът е дали няма да доведат до повишаване на предразсъдъците в обществото. Мечтаем за технологии, които ще ни освободят, но какво ще стане, ако от тези възможности могат да се възползват само богатите? 

Тези морални и етични проблеми вълнуват съвременните изследователи в областта на изкуствения интелект. Същите съмнения са провокирали и Google да стартира своята AI инициатива в опит да потърси отговори на поне някои от въпросите. 

Новият проект на Google е наречен PAIR (от "People + AI Research") и целта му е "да проучи и преосмисли начините, по които хората взаимодействат със системите за изкуствен интелект" и да се опита да гарантира, че технологията "ще бъде от полза и ще открива възможности пред всички", пише The Verge.

Амбицията на компанията е да проучи различни видове проблеми, засягащи всички страни по веригата – от изследователите, които кодират алгоритмите, до представителите на различни професии като лекари и фермери, които използват (или скоро ще използват) AI.  

Идеята на технологичния гигант е да направи изкуствения интелект лесен за употреба. Това означава не само технологията да стане лесна за разбиране, но и също самата тя да може да обгрижва всички потребители по еднакъв начин. 

Един от основните проблеми е, че ширещите се в обществото предразсъдъци и социални неравенства, често биват закодирани и в системите за машинно обучение. Така например софтуерът често е програмиран да мисли, че лекарите винаги са мъже, а медицинските сестри – жени. Този проблем се дължи на предварително заложените данни или липсата на достатъчно информация. 

Именно заради това проектът PAIR ще е с отворен код. За начало на разработчиците ще бъдат предоставени два нови инструмента – Facets Overview и Facets Dive, които ще улеснят програмистите да изследват цели масиви от данни. Идеята е да се даде възможност на специалистите лесно да намират проблемни участъци и да могат да нанасят необходимите корекции.  

В момента по проекта PAIR са наети 12 служители на пълен работен ден, което е сравнително малко на фона на мащабите на проблема. Инициативата обаче се очаква да обхване цялата компания и да даде шанс на повече експерти да се включат по един или друг начин. 

Google не е единствената голяма организация, решила да се занимае с проблемите в областта на изкуствения интелект. Съществува Фонд за етика и управление на изкуствения интелект, а Илън Мъск финансира инициативата OpenAI. Предстои да видим как Google ще се включи в борбата за по-справедливо бъдеще.  

Коментари: 0