Google пусна Android 10 с „тъмен“, пестящ батерията режим

Новата версия на софтуера вече е достъпна за смартфоните Pixel

Google пусна Android 10 с „тъмен“, пестящ батерията режим
Google официално пусна Android 10 за своите Pixel телефони във вторник. Любопитно е, че е това е първата версия на операционната система, която не носи име на десерт. Известна още като Android Q, тя ще бъде достъпна за други телефони малко по-късно през годината. 

С новата операционна система идват и някои интересни функции, например новия тъмен режим, контрол върху поверителността и Focus Mode (режим на фокус за деактивиране на разсейващи приложения).  

Въпреки дългия списък с актуализации, новата „тъмна тема“ вероятно ще е една от по-популярните функционалности. Тя не само ще успокоява очите, но и ще е помага за пестенето на батерия. Промяната интерфейса ще е възможна и за някои приложения на Google, като Google Photos и Google Calendar, а с времето и за други. 

От компанията обясняват, че тъмната цветова схема ще окаже значително влияние върху живота на батерията за телефони с OLED дисплеи. Тъмният режим ще се включва автоматично и в случаи, когато човек активира режима за пестене на енергия. 

Android 10 идва и с функцията Live Caption, която автоматично ще генерира надписи в реално време за всяко възпроизвеждане на аудио на телефона, включително обаждания, клипове и подкасти. Опцията бе представена по-рано тази година на I/O конференцията на Google, когато стана ясно още, че тя ще работи дори, когато телефонът е офлайн. 

Сред промените личат и подобни на тези в iPhone навигационни жестове, по-бързи актуализации на сигурността и повече контрол върху проследяването на местоположението и настройките за реклама. 

Focus mode (режим на фокус) позволява на човек да заглуши временно приложения, които биха могли да бъдат разсейващи. Тази функция все още е в бета версия, но Google дава възможност на потребителите да я тестват. 

Както и преди, новата версия на Android става достъпна първо за собствените телефони на компанията. В зависимост от телефона, с който разполага човек, той ще получи шанс за актуализация до седмици или месеци. 

Коментари: 0