Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест за българи до 15 август

Носенето на маски става задължително вече и на откритите пространства на корабите - палубите

Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест за българи до 15 август

Снимка: Стопкадър/Nova

780 ~ 2 мин. четене

Гърция удължава срока на изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната от България. Според новите разпоредби в Гърция, до 15 август сънародниците ни, пристигащи в Гърция по въздух и суша, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването им.

Същото условие важи и за пристигащите от Румъния и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщават от Министерството на външните работи.

Сезонните работници, които напуснат Гърция до 18 август, няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение, поясняват от МВнР.

Припомняме, че от 28 юли PCR тестът за влизане в Гърция за българи е задължителен и при полет със самолет. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани.

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.

Носенето на маски в затворени пространства в Гърция, включително и на местата за поклонение, става задължително. Изключения ще се правят само в заведенията за хранене. Условието няма да важи за деца под 3-годишна възраст, както и при хора с респираторни заболявания. Между 3 и 9 август няма да се допускат правостоящи клиенти в барове, ресторанти и развлекателни центрове.

Считано от днес до 15 август на събития като сватби, кръщенета и погребения ще могат да се събират не повече от 100 души. Удължават се и ограниченията за провеждане на фестивали, панаири и други събития на открито до края на месеца. Мерките за социална дистанция по плажове, частни развлекателни яхти и туристически кораби също остават до 31 август.

От 1 август корабите ще могат да пътуват с 80% от капацитетът си. Носенето на маски става задължително вече и на откритите пространства на корабите - палубите. Морските и въздушните връзки на Гърция с Турция, Албания и Република Северна Македония ще останат прекратени до 15 август.

МВнР обръща внимание, че в момента в Гърция се извършват масирани проверки за спазване на всички ограничителни мерки.

Миналата седмица удължаване на рестрикциите за българи предприе и Италия. Считано от 31 юли карантината за българи, влизащи в Италия, ще важи за неограничен период от време.

Подкрепи Economic.bg