Хакери са опитали да ударят австралийския парламент

Паролите на всички политици са били нулирани

Хакери са опитали да ударят австралийския парламент

Снимка: Pixabay

256 ~ 1 мин. четене
Властите в Австралия разследват опит за проникване в компютърната мрежа на парламента. Засега няма „никакви доказателства“, че информацията е била компрометирана, но паролите на политиците са били нулирани като предпазна мярка, предава BBC. 

Според местни експерти по киберсигурност хакерската атака е била извършена от чужда държава. Австралийският премиер Скот Морисън  отказа задълбочен коментар по спекулациите за източника. По думите му няма „никакви доказателства“, че правителствените агенции и служби са били таргетирани. 

Депутати и служители използват парламентарната мрежа за съхранение на имейли и друга информация. 

По-рано старши депутати коментираха, че няма доказателства, че опитът за хакерство е целял „да наруши или да повлияе на изборните или политическите процеси“. Лидерът на опозицията Бил Шортен определи инцидента като „събуждане“. 

Австралийското правителство е изправено пред редица кибератаки през последните години, някои от които се приписват от местните медии на държави като Китай. През 2015 и 2016 г. например имаше са регистрирани множество високо профилирани нападения срещу правителствените агенции. През 2011 г. пък бе нарушена сигурността на е-пощите на министри от тогавашното правителство. 
Подкрепи Economic.bg