Хакери заразяват игри, за да „копаят“ криптовалута на чужди компютри

Зловредният софтуер е открит в NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 и Jurassic World Evolution

Хакери заразяват игри, за да  „копаят“ криптовалута на чужди компютри

Снимка: Unsplash

2567 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Киберпрестъпниците са не само изобретателни в компютърните хватки, но и достатъчно прозорливи, че да уловят най-актуалните потребителски настроения. Събирайки две и две, те са намерили начин как да комбинират манията по игрите и криптовалутите, така че да спечелят милиони на гърба на хората. Хакери заразяват компютрите на геймърите със злонамерен софтуер, който след това им позволява да използват мощността на устройствата и да добиват дигитални валути, сочи изследване на компанията за киберсигурност Avast.

Така нареченият „Crackonosh“ зловреден софтуер е скрит в безплатни версии на игри като NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 и Jurassic World Evolution. Всички те са достъпни за изтегляне от торент сайтове. Веднъж инсталиран, кодът незабелязано използва процесорната мощност на компютъра, за да копае криптовалути за хакерите.

Досега вирусът е използван за генерирането на криптовалута на стойност 2 милиона долара. От Avast уточняват, че става дума за Moreno, както и че измамата датира поне от юни 2018 г. Изследователят на Avast Даниел Бенеш обяснява, че заразените потребители може да забележат как техните компютри се забавят или влошават работата си, докато сметката им за електричество скачат.

Около 220 000 потребители по света са станали жертва на заразата, като всеки ден се покосяват стотици устройства. Avast обаче открива злонамерен софтуер само на устройства, на които е инсталиран неината антивирусна програма, което означава, че действителният брой може да бъде значително по-голям. Бразилия, Индия и Филипините са сред най-силно засегнатите страни.

Според експертите от Avast авотрът на атаката може да е чех – Crackonosh означава „планински дух“ в чешкия фолклор.

Докато хората продължават да изтеглят „пробит“ софтуер, атаки като тези ще продължат да бъдат печеливши за нападателите“, изтъква Бенеш пред CNBC. „Ключовият извод от това е, че наистина не можете да взимате нещо за нищо (т.е. безплатно) и когато се опитате да откраднете софтуер, има вероятност някой да се опита да открадне от вас.“

Това не е първият път, когато хакери използват зловреден софтуер за инфектиране на игри. За такива практики съобщиха през март и изследователи от Cisco-Talos. Броят на кибератаките срещу геймърите е нараснал с 340% по време на пандемията от коронавирус, според доклад на Akamai Security Research тази седмица.

Подкрепи Economic.bg