Harley-Davidson прехвърля част от производството си в Европа

Компанията иска да избегне разходите, които ще дойдат по линия на митата за внос в ЕС

Harley-Davidson прехвърля част от производството си в Европа
Емблематичният американски производител на мотори Harley-Davidson обяви, че може да премести производството на мотоциклети, предназначени за износ в Европа, на Стария континент. Целта на компанията е да спести между 90 и 100 млн. долара годишно, колкото ще струват митата, наложени от Европейския съюз.

Базираната в Милуоки компания е направила регулаторна заявка в понеделник, в която се посочва, че допълнителният разход на една машина, която ще се произведе в САЩ и ще се продаде в Европейския съюз, е 2200 долара, но той няма да бъде вкаран в крайната цена, на която моторите се продават. Това означава директна загуба за компанията.

В петък Европейската комисия обяви, че ще обложи с 25% мито редица американски стоки, сред които и конкретно тази марка мотори. Това действие на Европа бе продиктувано от решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи високи мита върху стоманата и алуминия, внасяни в САЩ от държавите членки на ЕС.

Harley-Davidson вярва, че ако огромното увеличение на разходите бъде прехвърлено на дилърите и клиентите на дребно, това ще има непосредствено и трайно отрицателно въздействие върху бизнеса ни в региона, казват от компанията, цитирани от Reuters.Стремейки се да преодолее спадa при търсенето в САЩ, 

Harley-Davidson се стреми да увеличи продажбите на емблематичния си мотор, като иска тези продажби да съставляват поне 50% от общите приходи на компанията. В момента те са 43%. 

През януари компанията обяви закриването на завод в Канзас Сити, Мисури, като част от плана за консолидация, след като доставките на мотоциклети паднаха до най-ниското си ниво за последните шест години. През 2017 г. Harley-Davidson продаде близо 40 000 нови мотоциклета в Европа, които представляват 14% от продажбите на компанията през миналата година.
Коментари: 0