Какви събития ни очакват до края на Председателството

Шестмесечното Българско председателство е към своя край

Какви събития ни очакват до края на Председателството
В края на месеца отбелязваме и края на Българското председателство на Съвета на ЕС. Програмата включва богата палитра от събития – изложба, дискусия, концерти, които ще дадат естествения завършек на шестте месеца България начело на Европа.

Седмицата започва с откриване на артинсталация, изработена от деца, която представлява разтворена книга с посланията на Европредседателството ни. Тя ще бъде представена на 26 юни (вторник) от 11.00 ч. в централното фоайе на Националния дворец на културата (НДК). 

В сряда (27 юни) ще бъде открита изложба с посланията на европейските лидери, които те сами написаха на масата на неформалната вечеря преди  Срещата на върха на 17 май в София. Нея може да видите в Национална галерия – Двореца. Откриването ще бъде дадено от министъра на Председателството Лиляна Павлова.

Второто събитие за деня от календара на Председателството е под формата на дискусия в НДК – „Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 – Резултатите“. В нея участие ще вземат вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министърът на Българското председателство Лиляна Павлова, социолози, икономисти и представители на администрацията, които ще представят статистики, изследвания и коментари на постигнатото през последните шест месеца.

В 19 ч. в НДК ще бъде изпълнена Симфония №8 на Густав Малер от над 400 музиканти. Така ще бъде закрито първото Българско председателство, а по време на официалната церемония България ще предаде щафетата на следващото председателство – Австрия.

На 1 юли, когато Австрия вече ще е поела Председателството на Съвета на ЕС, София изпраща символично послание да бъде продължен един от основните приоритети на Българското председателство – европейската интеграция на Западните Балкани.  Това ще се случи с концерт под надслов „Музиката на Западните Балкани”. Събитието ще се проведе в парка зад НДК – новата открита сцена на Двореца от 19:00 ч. Достъпът до него е безплатен, а музиката ще бъде в изпълнение на формацията Western Balkans Band BG, създадена от емблематичния музикант Теодосий Спасов. Преди нея на сцената ще се качат музикантите от Спектрум и 4th Edition.
Коментари: 0