ЦИК отчете 100% машинно гласуване в село край Хасково

На някои места в страната то бе прекратено заради различни проблеми

ЦИК отчете 100% машинно гласуване в село край Хасково

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

На фона на проблемите с машините и изваждането им от употреба на някои места по време на парламентарните избори тази неделя в хасковска област бе регистриран интересен прецедент. Село Зорница не просто се оказа първенец по този тип гласуване, а нещо повече – 100% от всичките му 174 жители са гласували електронно.

Председателят на секцията не намира нищо нередно и обяснява пред БНР, че вотът с машини е бил по-лесен за всички. Кметът на селото Сезгин Рашид коментира, че хората са свикнали с електронните устройства, защото контактуват с близките си в чужбина чрез социалните мрежи и са добре запознати с технологиите.

В изборния ден проблеми с машинното гласуване имаше на много места в страната. Във Велико Търново този тип вот бе спрян още по обяд от Централната избирателна комисия (ЦИК). Проблемът се оказаха имената на кандидатите и разменените номера при преференциите. Според говорителя на ЦИК това се дължи на техническа грешка.

В няколко секции в София също имаше проблеми заради блокирана карта, неточен час, блокиран софтуер или падане на земята на машина. Преди началото на вота на много места в Пловдивска област не са били доставени устройства. Според кмета Димитър Здравков в събота вечерта е имало машини само в 2 от общи 19 секции в Садово. ЦИК временно преустанови гласуването с машини и в Добрич.

Що се отнася до село Зорница – там 169 от 174-мата гласоподаватели са пуснали електронна бюлетина за ДПС. 

Коментари: 0