Хотелите и ресторантите искат евтини кредити и енергийна помощ

Организациите от туристическия бранш се готвят за протест в София на 19 октомври

Хотелите и ресторантите искат евтини кредити и енергийна помощ

Снимка: БТА

3497 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Хотелиерите и ресторантьорите настояват държавата да им осигури енергийни помощи, евтини нови заеми и безлихвено разсрочване на старите им кредити. Членовете на двете основни организации в туристическия бизнес – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се (БХРА) и Koнфeдepaция нa бългapcĸия тypиcтичecĸи бизнec (KБTБ) – ще се включат на протеста на 19 октомври, на който ще настояват исканията им да бъдат приети.

В свое становище от БХРА настояват за съдействие от страна на правителството, за да се разсрочат безлихвено старите кредити на фирмите в туристическия бранш.

Наложително е да се намали натиска от банките върху бизнеса, като се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години, пише в позицията.

Те предлагат това да се случи с участието на Българската банка за развитие (ББР) и Фонда на фондовете, чрез които да се изготвят специални кредитни продукти за хотелиерите и ресторантьорите. Като мотив се изтъква, че този бизнес масово е с много лоша кредитна история поради ниска или изцяло липсваща ликвидност

Бизнесът иска погасителният план да е "според възможностите на обслужване на съответния туристически бизнес". От национално представената организация с 36 регионални структури настояват и лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства да са в размер на 1.5-2%, за да се усети конкретната помощ, а не както са в момента – 6-7%.

Тези нисколихвени кредити, според тях, трябва да са гарантирани от държавата, за период от 7 години и минимум 12 месеца гратисен период от лихва и главница. Искат и да им се отпускат потребителски кредити на преференциални условия, "за да се задържат служителите в сектора".

От KБTБ пък искат енергийна подкрепа заради рекордните цени на тока на борсата. 

Цената на тока е космическа. Предстоят срещи с работодателските организации и синдикатите. Подготвяме общи протестни действия. В София браншът ще протестира заради цената на тока. Тази цена е непосилна нито за индустрията, нито за туристическия бранш, коментира пред Economic.bg Pичapд Aлибeгoв, poтaциoнeн пpeдceдaтeл на браншовата организация.

Според него в този момент бездействието на държавата е "плашещо". "Говори се за някакви мерки, които ще бъдат взети, когато има ново правителство. Не мисля, че бизнесът ще издържи дълго време на тези мерки. Скъпият ток ще го убие."

По думите му разходите за електроенергия са се вдигнали двойно. "Положението в бранша е критично не само за дребния бизнес, но и за едрия. От януари ще поскъпне и битовият ток и обстановката ще стане драматична. Както и да го смятате – икономически и математически е невъзможно да се оцелее с намалени приходи, затворени бизнеси и без никаква помощ за въведените противоепидемични мерки от държавата. Имаме тотално абдикиране от държавата. Когато индустрията, бизнесът и хората се нуждаят от помощ, тя трябва да бъде навременна", категоричен е Алибегов.

Той напомни, че единствената държавна помощ, която е отпусната за бранша, е мярка „60/40“. Но според него при условията, при които се отпуска, е неизползваема за бизнеса. Cлeд идвaнeто нa cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo, ce пpoмeниxa ycлoвиятa зa ĸaндидaтcтвaнe.Сега при спад на оборота с 30%, подкрепата е 50%. При спад на оборота с 40%, подкрепата е с 60%.

Реално мярката подкрепя само държавните дружества. Тези предприятия са в режим на фалит последните няколко години“, каза Алибегов.

Токът е голямо перо в разходите на фирмите, категорични са и от БХРА. Рекордните цени могат да станат причина голяма част от хотелите и ресторантите да не отворят през зимния сезон и през лятото догодина. "Правителството, което и да е то, трябва да мисли как да оцелее секторът, който е основен за българската икономика, как да стане по-конкуретноспособен и да продължи да съществува, когато кризата приключи", категорични са от БХРА.

Подкрепи Economic.bg